SKYMNINGSLAND


29 oktober - 9 april 2023

SKYMNINGSLAND

I den internationella grupputställningen ”Skymningsland” utforskar vi upplevelsen av att stå på tröskeln till det okända.

Detta att inse att vardagslivet inte kommer att kunna fortsätta som tidigare, men att inte ha en aning om vad som väntar i dess ställe.

Att inse vårt beroende av ett ohållbart system men att samtidigt känna hur oerhört svårt det är att tänka och leva annorlunda. Kombinationen av ekologisk och politisk kris oroar. Framgångar för auktoritära partier och rörelser varnar om en demokratins skymning.

Samtidigt – mitt i detta mörker – växer en global rörelse för omställning som engagerar människor över hela världen och pekar mot mer hållbara sätt att tänka och leva. Kanske befinner vi oss just nu på en otrygg plats, men denna plats föder också idéer och drömmar om andra möjliga världar.

Som utställning rör sig ”Skymningsland” bortom fakta. Genom konsten försöker den istället gestalta själva gränstillståndet – skymningslandet. I

utställningens olika rum kan vi dela vår oro, tänka tillsammans och ana oss till nya framtida världar. Flera av konstverken är skapade specifikt för utställningen och hämtar sin näring någonstans mellan förstörelse och tillblivelse, förvirring och klarsynthet, rädsla och hopp. Skymningen – övergången från dag till natt – förknippas här med rädsla inför mörkret som närmar sig, men också med kreativitet och fruktbara möten mellan fantasi och verklighet.

”Skymningsland” är Moderna Museet Malmös stora satsning för hösten 2022 och våren 2023. Den förverkligas inom ramen för hela museets fokus under 2022 på konstnärlig nyproduktion och minskade transporter. En viktig del av projektet består av föreläsningar, läsecirklar och workshops. Här medverkar konstnärer, författare och forskare, liksom representanter för omställningsrörelsen och organisationer som arbetar för att värna demokratin.

Medverkande konstnärer: Isabelle Andriessen, Alberta Whittle, Rose-Marie Huuva, Yael Bartana, Anna Ling, Aernout Mik, Sandra Mujinga, Stina Siljing, Ingrid Elsa Maria Ogenstedt, Ida Persson och Jonas Staal. Curator: Joa Ljungberg.

Utställningen stöds av the Mondriaan Fund, Nederländerna.

Hitta hit

Fler utställningar

UFO NORRKÖPING

Fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv

Har du någonsin tittat upp mot stjärnhimlen och undrat om vi är ensamma i universum? Då är UFO Norrköping en utställn...

 11 mar - 5 nov 2023

Arbetets museum, Norrköping

Blick stilla (1)

Blick stilla ger perspektiv på hur konstnärer har utgått från naturen, landskapet och floran i sina gestaltningar frå...

 12 jul - 3 sep 2023

Norrköpings Konst..., Norrköping

Mer Gallerier/Museer i närheten