FOLKFORM

Produktionsnoveller - Den sista Masoniteskivan

Utställningen är avslutad! 18 mars 2023 - 29 april 2023

FOLKFORM

 09 mars 2023

Utgångspunkten för utställningen är den formgivning och dokumentation av Masonite, som designduon Folkform utfört under mer än ett decennium. Masonite har kommit att bli synonymt med en hel rad olika typer av träfiberskivor. Den här utställningen tar sin utgångspunkt i skivor av varumärket Masonite, stavat med stort ”M” och ett litet ”e” på slutet, ett träfibermaterial som uppfanns av William H. Mason i USA på 1920-talet.

I och med att den sista fabriken som tillverkat Masonite i Sverige stängde 2011, blev Masoniteskivan historia och ett kulturarv. Utställningen kan ses som en form av industriminnesforskning genom design, där även det fysiska materialet, möbeln och upplevelserna från den då pågående produktionen utgör del av undersökningen för att kommunicera berättelser om tillverkningstekniker, platser, människor och kulturarv.

Denna dokumentation i kombination med det konstnärliga gestaltningsarbetet har under arbetet utvecklats till så kallade produktionsnoveller – det vill säga korta reflekterande minnesberättelser för att gestalta pågående produktion.

 

Hitta hit

Fler utställningar på Konstakademien

Fler utställningar

Unknown Chanukiah

– Researching Blind Spots in the Collection

 7 dec - 1 dec 2024

Malmö Konstmuseum, Malmö

Hilda Hellström

A cut through time

Vulkanutbrott, jordbävningar och tektoniska rörelser: Hilda Hellström vill i sina arbeten efterlikna geologiska proc...

 24 feb - 4 maj 2024

Konsthallen Kultu..., Tierp

Fler Gallerier/Museer i närheten