KONST + MASKIN

Utmanarna under 1920-talet

Utställningen är avslutad! 1 april 2023 - 24 september 2023

KONST + MASKIN

 09 mars 2023

Utmanare från 1920-talet ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum

Roterande ångmaskiner, tåghjul som rusade fram på rälsen och dånande fabriker som styrde mot framtiden. Det var 1920-tal, 1:a världskriget var över och frustande maskiner bar på ett löfte om en bättre framtid, vilket satte spår i konsten, modet och kulturen.

Vårens stora utställning Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum handlar om en tid som inte är helt olik vår egen. Vi får se hur modernistiska pionjärer kom att bryta ny mark, utmanade etablissemanget och det rådande stilidealet Swedish Grace.

1920-talet var tillika delar en turbulent era, men också en tid med stor framtidstro där maskinen var redskapet för människans frigörelse. Bilen var tidstypiskt, inte minst bilkonstruktören Ettore Bugattis skapelser. Bugatti blev en frihetssymbol och bilarna sågs även som verkliga konstverk, vilket vi kan se i utställningen med tre unika Bugattibilar. Den franske konstnären Fernand Léger konstaterade: ”Att se ett landskap från en bil i full fart – blir till en abstrakt målning”.

Fernand Léger, La Ville, 1919. Foto: Prallan Allsten, Moderna Museet

Fernand Léger tillhörde det tidiga 1900-talets avantgarde och han utövade stort inflytande på många skandinaviska konstnärer. Han skapade vackra objekt med hjälp av mekaniska element. Människor i hans målningar förvandlades till delar i metalliska konstruktioner. I Légers skola i Paris flockades unga konstnärer från Skandinavien: Otto G. Carlsund, Franciska Clausen, Erik Olson, Vera Meyerson, Thorvald Hellesen, Waldemar Lorentzon, Bengt O Österblom och fransyskan Florence Henri, några av de konstnärer som visas i utställningen på Sven-Harrys konstmuseum. De var alla modernistiska pionjärer som anslöt sig till de radikala europeiska riktningarna och utmanade etablissemanget.

– Konsthistorien drivs framåt av banbrytande konstnärer. Det är vår ambition på Sven-Harrys konstmuseum att skapa unika utställningar där vi bjuder in besökaren till nya upplevelser och kunskap. Denna gång till en tid där teknikens framfart var avgörande för utveckling och frigörelse. I Konst och Maskin lyfter vi fram konstnärer som under 1920-talet, i Sverige och Skandinavien, gick i främsta ledet, drev på förändringar samtidigt som de gick emot etablissemanget. I synnerhet kvinnorna fick betala ett högt pris för sin självständighet, säger Dragana Kusoffsky Maksimovic, museichef Sven-Harrys konstmuseum.

Bugatti, modell 22 Brescia Modifié

Maskinerna satte inte bara spår i måleri och livsstil. Modet tog inspiration från industrin och overallen blev ett favoritplagg för den medvetna. I utställningen visas färgstarka Camp-Ahla-overaller som var en av de första

stora modesuccéerna signerad av ett svenskt konfektionsföretag skapat av modeduon Astri och Erling Richard. Plaggens rationella snitt och konstruktion, anpassat till den framväxande konfektionsindustrin, och med geometriska dekorationer, var en tydlig blinkning till tidens maskinestetik.

– I utställningen lär vi känna konstnärerna som moderniserade 1920-talet, om tidsandan, idéerna och livsstilen. Vi kommer att få se verk som aldrig tidigare visats i Sverige, bland annat Franciska Clausens Skruen samt Komposition med rör. Även Otto G. Carlsunds Musikant med Dragspel, Erik Olsons Kubistiska element och till sist Vera Meyersons Mekaniska komposition. Och även två Bugattibilar, Brescian och Baby Bugatti som var konstverk i sig, säger Anders Wahlgren, gästcurator.

Utställningen visas på Sven-Harrys konstmuseum 1 april till 24 september 2023

Läs mer om Sven-Harrys Konstmuseum och utställningen här...

Hitta hit

Fler utställningar på Sven-Harrys konstmuseum

Fler utställningar

Berit Lindfeldt

Nära jorden

Under våren presenterar Varbergs konsthall separatutställningen Nära jorden med konstnären Berit Lindfeldt.

 3 feb - 28 apr 2024

Varbergs Konsthall, Varberg

Curie Adelswärd - Origins

POPUP

Från Pietrasanta i Italien hämtade Michelangelo sin marmor, precis som Henry Moore och många senare konstnärer. Till...

 21 maj - 5 jun 2024

Galleri Glas, Stockholm

Gränstrakt

Utställningen Gränstrakt utgår från Malmö Konstmuseums och Ystads konstmuseums omfattande samlingar av skånska landsk...

 18 maj - 3 nov 2024

Malmö Konstmuseum, Malmö

Fler Gallerier/Museer i närheten