STUDIER I NÄRHET – MJUK MAKT. ANNA LINDERSTAM & LISA GRIP


Utställningen är avslutad! 4 mars 2023 - 30 april 2023

STUDIER I NÄRHET – MJUK MAKT. ANNA LINDERSTAM & LISA GRIP

Perspektivet är på en gång närgånget och distanserat och inför kamerans oblygt registrerande lins sluter gestalterna gärna sina ögon. Döljer sig i omfamningens intimaste mörker, som i Lisa Grips bilder på människor i nära relationer. Eller söker sig inåt mot känslans kärna som i Anna Linderstams porträtt av kvinnor under hypnos. Det är ömhet, lek och njutning men också andetag så nära att de bränner och ett underliggande hot om våld och fara. Påtagligt som ett knä i ryggen som pressar kroppen ner i gräset. Subtilt och pockande som en mjuk arm som på en gång kväver och vaggar ömt och stilla. Någon bär och någon blir buren, någon klamrar sig fast och någon håller kvar. I ambivalensen och dragkampen mellan behoven dröjer motiven. Scener friläggs och stiliseras för att kunna granskas noga. Genom det som är, söker Anna Linderstam fånga det som inte är. Rörelsens frysta avtryck som motsats till dödens stillhet, livets närvaro även i den djupaste av vila, när medvetandet så länge varat fortgår söker efter nav och hållpunkter. En visuell undersökning av det egentligen ofattbara: att liv kan upphöra, relationer brytas, närhet bli till avstånd. Med ett distinkt tryck formar de båda konstnärerna verkligheten efter sin egen vilja och förhåller sig dessutom till varandra. Samtalet är förtroligt och i växelspelet mellan rösterna fördjupas frågorna och vidgas perspektiven. Det är en studie i närhet, med integriteten intakt. 

Hitta hit

Fler utställningar på Landskrona Foto

Fler utställningar

MONET & FRIENDS ALIVE

Våren 2023 öppnar en digital världsutställning på Kalmar Slott. Monet & Friends Alive är mer än en vanlig konstutstäl...

 1 apr - 5 nov 2023

Kalmar Slott, Kalmar

DES OISEAUX

FÅGLAR, SKILDRADE AV TRETTON INTERNATIONELLT ERKÄNDA FOTOGRAFER

Albarrán Cabrera (ES) Roger Ballen (ZA) Graciela Iturbide (MX) Leila Jeffreys (AU) Rinko Kawauchi (JP) Michael...

 12 maj - 27 aug 2023

Landskrona Foto, Landskrona

Porträttsamlingen

Sveriges kändisar hänger på Gripsholm

På Gripsholms slott finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen – Svenska statens porträttsamling. Det hö...

 1 maj - 30 sep 2023

Gripsholms Slott, Mariefred

Kläder & Couture

En inspirerande designresa 1930-1970

Utställningen Kläder & Couture berättar en historia om hur svenskt vardagsmode skapades med inspiration från couturev...

 10 dec - 26 okt 2024

Textilmuseet, Borås