ALEXANDER WESSELY

- Kortex

Utställningen är avslutad! 12 maj 2023 - 17 september 2023

ALEXANDER WESSELY

 11 maj 2023

Konstnären Alexander Wessely, som har samarbetat med några av världens största artister, gör nu sin mest omfattande utställning någonsin på Fotografiska. Den 12 maj öppnar dörrarna för Kortex, där Wessely kontrasterar detta långvariga arbete genom att undersöka fenomenet idoldyrkan medmarmorstatyer, videoverk och ljus- och ljudlandskap. Bland annat visas artisten The Weeknd som marmorskulptur och ett unikt ljudverk i samarbete med 070 Shake för första gången

Ett ton marmor, ljuspelare och 270 graders projektion utgör Alexander Wesselys nya utställning Kortex på Fotografiska. Genom sitt arbete med några av världens största musiker har konstnären Alexander Wessely observerat fenomenet idoldyrkan på nära håll. I den nya utställningen Kortex kontrasterar Wessely just detta genom att skala bort lager av samhällskonstruktioner för att exponera mänsklighetens råa, inre kärna. Vad som började som fotografier har genom åren utvecklats till fotoskulpturer och nu marmorskulpturer, unikt skapade för utställningen.

Bland annat visas en marmorskulptur av Abel Tesfaye, även känd som The Weeknd, och ett unikt ljudverk i samarbete med Dani Moon, även känd som 070 Shake, för första gången. Med ett brutalistiskt angreppssätt och flera olika konstuttryck utforskar Wessely det paradoxala förhållandet mellan den upphöjda människan och allmänhetens dyrkan.

– När jag för över 10 år sedan inledde mitt arbete med artister såg jag hur de var omgivna av dyrkan och upphöjning. Kortex föddes ur mina växande erfarenheter av de yttre lagren som byggs upp runt dessa mänskliga fenomen. Genom utställningen försöker jag istället att skala bort de lager vi människor konstruerar omkring oss själva och på andra, säger Alexander Wessely.


Alexander Wessely © Noah Agemo

 

 

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Blåöga - Julia K. Persson • Craft Days 2024

Utställningslokal: Pannrummet

I utställningen Blåöga visar Julia K. Persson skulptur och installation som tar sin utgångspunkt i en sorgeprocess. V...

 26 apr - 19 maj 2024

Konstepidemin, Göteborg

WROOM

Pia och Mark Ingelse flyttar in med sin mobila konsthall

En ambulerande museum i miniformat inrymt i en gammal bensinmack flyttar runt på Gotland i konstens tjänst

 29 jun - 15 sep 2024

Körsbärsgården, Burgsvik

Fler Gallerier/Museer i närheten