Lotta Sjöberg

Den svarta humorn som följeslagare

Den svarta humorn som följeslagare
29 april 2023 - 1 oktober 2023

Lotta Sjöberg

Vad uppstår när ett tidskrävande hantverk möter aktuella, snabba nyhetshändelser? Det har textilkonstnären och illustratören Lotta Sjöberg undersökt. Nu visar vi hennes samhällskommenterande broderi och virkning i utställningen ”Den svarta humorn som följeslagare”.

Nyhetsflashar är en stor inspirationskälla i Lotta Sjöbergs arbete med broderi. Snabba och flyktiga utgör de en stark kontrast till hennes hantverk som är både långsamt och konkret. Resultatet av mötet blir politiskt kommenterande broderier, som ett slags dagsverser. Lotta Sjöberg är tecknare och illustratör och har både den tecknade och broderade bilden som medium. Ämnen som hon återvänder till är psykisk ohälsa, moderskapet, kvinnorollen och kvinnokroppen i förfall, klädindustrins exploatering och kommersialisering och nedvärderade kvinnliga hantverk som make-up och broderi. LÅNGSAMHET SOM METOD Lottas arbete med broderi och virkning blir ett slags motsats till det snabba tecknandet, där hon ibland upplever att hon måste sakta ner för att verkligen lära känna sina karaktärer. Ta hand om dem, låta dem vara fysiska och trassla och skrynkla sig. Men med broderiet blir det något annat. ”Det börjar ofta med att jag broderar ett ansikte, som nästan alltid blir uppgivet eller bekymrat. Det bara blir så, det är som att fingrarna inte kan göra nåt glatt. Ofta vet jag inte vad fortsättningen ska vara, men eftersom broderandet är så långsamt, så finns det massor av tid längs vägen att komma på idéer eller ordlekar. Jag litar alltid på att hjärnan ska hitta på något, och det gör den.” I BRÄNNPUNKTEN MELLAN SERIER OCH TEXTILT HANTVERK Comics craftivism är ett nytt namn på en genre som rör sig någonstans mellan serietecknande och den växande craftivism-rörelsen, där garngrafitti, broderade budskap på stan och stickade kläder på skulpturer används som ett sätt att ge värme, liv, färg och budskap i det offentliga rummet. Bildforum som Instagram hjälper till att sprida denna konstform över världen i en sorts aktivistisk anda. Det blir ett alternativ till massproduktion: ett enda broderi kan spridas över hela världen med sitt budskap, helt utan ekonomiska intressen. OM LOTTA SJÖBERG Lotta Sjöberg bor i Stockholm, är utbildad på Konstfack och arbetar som serietecknare och illustratör. Hon har anlitats av bland annat Svenska Dagbladet, Vi föräldrar och flera av Sveriges fackföreningar. Sedan 2009 driver hon det populära Facebookforumet Family living - the true story. Hon debuterade 2005 med serieboken Bebisbekännelser – guide för nybörjarföräldrar och har sedan dess gett ut en rad böcker, bland annat Orka torka: motståndsinspiration från facebookgruppen Family Living - the true story.

Hitta hit

Fler utställningar på Arbetets museum

Fler utställningar

Jenny Engdahl Akvarell "Blommor och Surr"

Akvareller på charmiga Norinderska gården, Kungsgatan 19 i Alingsås

Jenny Engdahl har pågående akvarellutställning i Jennys ateljé. Just nu är det mycket våriga motiv och teman som ligg...

 23 mar - 17 aug 2023

Jennys ateljé och..., Alingsås

Stilla natur. Oskar Bergman

Målaren Oskar Bergman (1879-1963) är nära förknippad med Thielska Galleriet och Djurgården. Med sina 43 verk är han e...

 18 feb - 20 aug 2023

Thielska Galleriet, Stockholm

Axel Törneman. Bohemliv och modernitet

Den 4 februari öppnar en stor utställning med verk av Axel Törneman (1880–1925) på Värmlands Museum i Karlstad. Han...

 4 feb - 20 aug 2023

Värmlands Museum, Karlstad

Carl Tiberg

I väntan på Venus

Abstrakt realism. Spännande målningar av konstnären, författaren och konsthistorikern Carl Tiberg.

 3 jun - 10 jun 2023

Galleri Killgissa, Stockholm