Bruno Ehrs & Tom Wolgers

Stockholm – Stycken av en Stad

Stockholm – Stycken av en Stad
23 september 2023 - 14 januari 2024

Bruno Ehrs & Tom Wolgers

 02 september 2023

Fotografen Bruno Ehrs krokade arm med musikern Tom Wolgers i 80-talets Stockholm. Tillsammans gav de sig ut på strövtåg under tidiga morgnar för att föreviga den sovande staden där Ehrs fotograferade och Wolgers spelade in stadsljuden. Deras verk resulterade i två utställningar – och dryga 30 år senare ställs nu verken ut på Fotografiska i Stockholm – Stycken av en stad. I utställningen som öppnar den 23 september skapas en fotografisk och musikalisk fond till en stad i ständig förändring.

Bruno Ehrs och Tom Wolgers rörde sig under 80-talet i kretsar som inspirerades av modernismens experimentella anda och av mellankrigstidens kosmopolitiska kultur. Duons första utställning Stockholmsutställningen 1982 refererar till den legendariska Stockholmsutställningen 1930, som lanserade funktionalismen i Sverige, och det finns en stark koppling mellan de olika periodernas radikala idéer och uttryck. Titeln till deras andra utställning som öppnade 1987, Stockholmssviten, har en mer uttalad musikalisk referens där Tom Wolgers bidrag är en personlig upplevelse av staden. 

 – I porträtten till Stockholmsutställningen 1982 valde jag stadens objekt som fotografisk fond, där jag drevs av tanken att staden stod som en omedveten formgivare till porträttens bakgrund. Till Stockholmssviten ville jag avbilda den moderna staden med så mycket klarhet och skärpa som möjligt. Långt bort från romantisk sentimentalitet, säger Bruno Ehrs.

 Utställningen som öppnar den 23 september på Fotografiska har fått namnet Stockholm – Stycken av en stad. Den representerar en fusion av de två tidigare utställningarna från 80-talet med 52 kurerade fotografier av Ehrs och 23 musikspår av Wolgers. Här vävs porträtt, arkitekturfotografi och musik samman, vilket ger nytt liv till verken men också Stockholm i sin dynamiska karaktär.

– Utställningen är en tolkning av Stockholm där Tom Wolgers musik och Bruno Ehrs fotografier tillsammans skapar en lyrisk tonbild präglad av intryck från stilla sommarmorgnar och nattliga vandringar i staden. Vad som också sker är att musiken förstärker fotografiernas abstrakta kvaliteter – något som bidrar till att uttrycksformerna närmar sig varandra, säger Joakim Geiger som curerat utställningen tillsammans med Niclas Östlind.

Bruno Ehrs (f. 1953) är en av Sveriges mest tongivande fotografer. Under sin 40-åriga karriär har han gjort ett stort antal egna fotoutställningar med arkitektur- och porträttfoto samt fotograferat för flera internationellt kända varumärken. Bruno Ehrs är representerad på Nationalmuseum och Moderna Museet. 

Tom Wolgers (1959-2020) var musiker och kompositör. Han spelade i det närmast legendariska popbandet Lustans Lakejer men drev även egna musikprojekt och kom att ha stor inverkan på svensk kultur och musik. 

Utställningsproducent från Fotografiska Stockholm är Sofia Liljergren. 


Bruno Ehrs & Tom Wolgers, Stadshuset. 9 december 1985. © Bruno Ehrs

 

 

 

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

HELMUT NEWTON

– provokatören

Unik utställning på Falsterbo Photo Art Museum med premiär 7 april

 7 apr - 7 jan 2024

Falsterbo Photo A..., Falsterbo

Fler Gallerier/Museer i närheten