SPACE- A Visual Journey på Fotografiska




18 oktober 2024 - 2 mars 2025

SPACE- A Visual Journey på Fotografiska

 15 oktober 2024

Ett universum. 13 konstnärer. Välkommen till vinterns stora utställning Space – A Visual Journey på Fotografiska. En storslagen resa genom rymden, som rör sig i gränslandet mellan vetenskap och konst.

 


Amma's Womb, 2018 +  Mgbakwocha, 2018 © Mikael Owunna. SPACE - A Visual Journey, Fotografiska Stockholm.

 

– Space blir en upplevelse utöver det vanliga, där vi utforskar rymden och får vidga våra sinnen och expandera våra egna universum genom konsten, säger Johan Vikner, Global Director of Exhibitions på Fotografiska.

Människan har i alla tider blickat upp mot stjärnhimlen och försökt förstå vad som finns där ute. Rymden representerar hur vi kan tänja på gränserna för vad som är möjligt, nyfikenheten i att upptäcka något nytt och att ta steget ut i det okända. Samtidigt väcker den de eviga frågorna om vilka vi är och var i allt det stora som vi hör hemma.

I vinterns stora utställning på Fotografiska, Space – A Visual Journey, får konstnärliga uttryck möta vetenskapliga upptäckter med 13 internationellt erkända fotografer som alla utforskar rymden från sina egna synvinklar

– Space  är en utställning att uppleva tillsammans över generationer och som förhoppningsvis inspirerar till många spännande samtal och diskussioner, säger Johan Vikner, Global Director of Exhibitions på Fotografiska. 

Konstnärer i utställningen är bland andra nigeriansk-svensk-amerikanska Mikael Owunna, som utforskar skärningspunkterna mellan vetenskap, konst och afrikanska kosmologier. Irländska konstnären Rhiannon Adam berättar om hur hon blev utvald bland miljontals sökanden, och som enda kvinna, att delta i den japanska miljardären Yusaku Maezawas SpaceX-resa till månen. Här skulle en grupp civila för första gången få resa runt månen och tillbaka för att betrakta, skapa, och få nya perspektiv och insikter. Projektet blev oväntat nedlagt i juni 2024 och de som hade lagt flera år på att förbereda sig fick plocka upp spillrorna av det liv de hade satt på paus.

Matjaž Tančič från Slovenien har dokumenterat människor som lever i ett Mars-simulerat ökenlandskap för att förbereda sig inför den verkliga rymdresan, och en av den svenska konsthimlens stjärnor, Cecilia Ömalm som tillsammans med astronomen Göran Östlin, medverkar med sitt konstnärliga och vetenskapliga projekt Ad Lucem/Mot Ljuset. Dessutom är en tysk astrounaut bland konstnärerna: den internationellt erkända upptäcktsresanden Michael Najjar som jobbar nära skärningspunkten mellan konst, vetenskap och teknik och med sina visuellt häpnadsväckande och tankeväckande verk utmanar våra uppfattningar om rymden och vår plats i den.

– Jag har växt upp med en stor fascination särskilt för månen och jag var tre år gammal när Neil Armstrong tog de berömda första stegen. Jag försöker att alltid att betrakta saker ur olika perspektiv och att jobba tätt tillsammans med vetenskapsmän och ingenjörer är oerhört viktigt för mig. Det lär mig massor om komplexa tekniska frågor, som jag sedan försöker omvandla till en ny visuell estetik. Jag har själv varit i rymden och ska snart åka ut i rymden igen i ett nytt projekt. Som konstnär är jag alltid fysiskt engagerad i mina projekt eftersom min egen medverkan är en viktig del av mitt konstnärskap, säger Michael Najjar.


Alla medverkande konstnärer:

Rhiannon Adam 

Mackenzie Calle

Mónica Alcázar-Duarte

Vincent Fournier

Brooke Holm

Darya Kawa

Michael Najjar

Mikael Owunna

Matjaž Tančič

Gilleam Trapenberg

Thomas Vanz

Ming Wong

Cecilia Ömalm/Göran Östlin.


Matjaž Tančič, Mars on Earth © Matjaž Tančič, SPACE, Fotografiska Stockholm

#Fotografiska, #Space

 

Service

  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Fotografiska Stockholm

Fler utställningar

Gunilla Klingberg

VRIDAVÄNDAVIRVLAVÄVA

I oktober öppnar Skissernas Museum en omfattande utställning som uppmärksammar Gunilla Klingbergs senaste offentliga...

 24 okt - 20 apr 2025

Skissernas Museum, Lund

Fler Gallerier/Museer i närheten