Maria Grudéus har alltid haft ett nära förhållande till skogen, men när hon var 12 år flyttade familjen till den lilla byn Ordsbo utanför Tierp och där fördjupades relationen. Det var en bit att gå till skolbussen varje dag och sträckan gick delvis genom en skog. Därigenom blev skogen en både vardaglig och magisk plats att vistas i.
Maria Grudéus återkommer ständigt i sitt måleri till skogen. Genom hela uppväxten har den varit en plats för lek, fantasi och återhämtning. Relationen till och beroendet av naturen som en självklar och livsviktig del av vardagen bär konstnären med sig genom släktled på släktled av jord- och skogsbrukare. Grudéus måleri börjar i skogen, i upplevelsen av skogen. Det är aldrig en specifik plats som avbildas utan stämningen och känslan platsen väcker. Att andas in den mättade skogsluften, luta huvudet mot en skrovlig trädstam, känna den fuktiga mossan mot handen. Det är den känslan som motiven strävar efter att fånga. Att sedan jobba med vatten, pigment, papper och penselns rörelser blir ett gensvar på den känslan och ett sätt att omtolka och bearbeta den rationella verkligheten. Grudéus rör sig på gränsen mellan abstraktion och verklighet, och vill göra verklighet av känslan och sinnesintrycken.
”Skogen är en del av min historia. Från farfar och bakåt i generationer finns arbetet med skogen, där relationen till och beroendet av naturen är en självklar del av livet. Skogen är en konstant i en föränderlig tid, något att återkomma till år efter år. Genom måleriet får jag ett annat sätt att se och tolka vår annars så rationella verklighet. När jag målar kan jag visa platsen så som jag upplever den. Att studera hur pigmenten flockas och omformas, hur blomningar uppkommer; genom skapandet av bilderna uttrycks min längtan efter att hitta hem, landa och rota mig i det konstanta."
Utställningen består av ett antal akvareller i storformat.
Gillar du Maria Grudéus "I samtal med skogen"? - Dela gärna på sociala MEDIA!
Konsthallen ligger i hjärtat av Kulturhuset Möbeln, mitt i Tierp. Här visas varje år fyra – fem utställningar med samtidskonst. Konsthallen strävar efter att på ett varierande och mångsidigt sätt presentera samtidskonstens olika innehåll och uttrycksformer.