Målaren Akke Kumlien.

Stunder av vardagslycka

11 juni - 6 november 2022

Målaren Akke Kumlien.

Målaren Akke Kumlien.

Stunder av vardagslycka
11 juni - 6 november 2022

År 1946 utnämndes konstnären Akke Kumlien (1884–1949) till intendent på Thielska Galleriet, vilket innebar att museet också blev hans bostad. Här bodde han tillsammans med sin familj fram till sin hastiga bortgång 1949. Familjen bestod av hustrun i andra äktenskapet, Anna Lena Kumlien, samt dottern Maria som senare skulle göra karriär som politiskt engagerad textilkonstnär.

Det spatiösa ateljérum som idag rymmer museets café och restaurang inreddes för en konstnär med staffli och målarskrin. Akke Kumlien värnade sin identitet som fri konstnär och när han tog emot pressfotografer i sitt nya hem gjorde han det i målarrock och inte i slips och kostym

Separatutställningen Stunder av vardagslycka omfattar ett femtiotal målningar i olja och tempera och visas i en avdelning intill Salongen på ovanvåningen – i det så kallade Söderbergrummet och passagen utanför.

Flanörer, porträtt, naturmotiv
Med ett finstämt valörmåleri skapar Akke Kumlien stämningsfulla skildringar av en till synes händelsefattig vardag: stadsmiljöer med flanerande människor i Stockholm och Paris, porträtt med allvarliga barn och naturmotiv med vikar, båtar och stränder.

Hitta hit

Fler utställningar på Thielska Galleriet

Fler utställningar

Årets sommarutställning: Släpljus

Utställningen Släpljus presenterar platsspecifika undersökningar av sex konstnärer som utforskar vår relation till mi...

 12 maj - 2 okt 2022

Carl Eldhs Ateljé..., Stockholm

SNÖFLINGOR OCH ANDRA ÖVERRASKNINGAR

TYGHUSET LANDSKRONA FOTO

Elina Brotherus (FI), Katrín Elvarsdóttir (IS), Tinna Gunnarsdóttir (IS), Hallgerður Hallgrímsdóttir (IS), Ulrik Hase...

 5 nov - 29 jan 2023

Landskrona Foto, Landskrona

As long as the sun lasts

FRA NEW YORK TIL HUMLEBÆK

En gigantisk sommergæst er rykket ind på Calder-terrassen. Den store, farverige og humoristiske skulptur 'As Long as...

 17 maj - 23 okt 2022

LOUISIANA MUSEUM..., Humlebæk

Mer Gallerier/Museer i närheten