Olle Ljungström

Tänk om man hade råd med en ängel

19 maj - 2 oktober 2022

Olle Ljungström

Olle Ljungström

Tänk om man hade råd med en ängel
19 maj - 2 oktober 2022

Fotografer är som människor är mest – de söker någon form av ordning och kontroll. För många fotografer kan det handla om kontroll över sådant som bländare, slutartider och färgbalans. Men inte för alla, det finns de som välkomnar slumpen. Olle Ljungström (1961 – 2016), var en sådan människa och en sådan fotograf.

Några år före sin bortgång fann han Holga och föll pladask. Holga är en relativt billig kinesisk mellanformatskamera som oftast laddas med traditionella 120-­filmrullar och är känd för sina tekniska brister, men också älskad för dem. Olle Ljungström gillade Holgas konstruktion, ”en enkel mackapär”, som kräver att man drar fram filmen för hand efter exponering – eller väljer att låta bli, kanske glömmer det, vilket skapar dubbelexponeringar som ger en extra dimension i bildernas uttryck. Svartvit film, färgfilm, ibland med filmrullar som passerat bäst­före­datum – även när det gäller grundmaterialet försökte Olle Ljungström bidra med förutsättningar för att själv kunna bli överraskad av slutresultatet. Han lyckades ofta. Bilderna från Olles kamera är inte sällan suddiga, men har en skärpa i vad de förmedlar. Olle Ljungström var kanske mest känd som låtskrivare och artist. Han var också verksam som bildkonstnär. Här har den sidan fått ytterligare ett uttryck.

Hitta hit

Fler utställningar på Abecita Popkonst & Foto

Fler utställningar

Noa Eshkol

Rules, Theory & Passion

Norrköpings Konstmuseum inleder våren med mötet mellan textilkonst och dans. Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion är d...

 26 mar - 3 okt 2022

Norrköpings Konst..., Norrköping

Mer Gallerier/Museer i närheten