Through the Mirror

Utställningen är avslutad! 4 juni 2022 - 11 september 2022

Through the Mirror

 13 juni 2022

I sommarens utställning i konsthallen reflekterar fyra konstnärer kring begrepp som kropp, identitet, självbild och alter egon utifrån sina egna erfarenheter och blickpunkter.

Många kvinnliga konstnärer har under de senaste årtiondena arbetat med att gestalta och spegla sig själva och sin tid utifrån sina egna premisser och inte omvärldens. Idag har nya digitala media blivit en viktig del i denna process, något som utställningen visar genom lekfulla angreppssätt. Genom måleri, teckning, fotografi, film, skulptur och nya digitala tekniker som NFT:er ger utställningen exempel från 1980-talets punkiga feministiska uttryck fram till dagens internetbaserade konst.

Digitala tekniker och plattformar har revolutionerat hur vi framställer oss själva i sociala medier och gett oss möjligheten till multipla identiteter, något som också avtecknar sig i konsten. Den digitala tekniken möjliggör och underlättar den performativa framställningen, något som Arvida Byström använder i sina fotografier och i sitt instagramflöde. Tove Kjellmark skapar hybrida skulpturer där ny digital teknik och hantverk smälter samman. Kristina Abelli Elander har rötter i 1980-talets upproriska feministiska konstscen och visar såväl äldre verk som nya kollektivt skapade konstvideos.

Genom mode, utseende och kläder iscensätts vår yttre persona. Konstnärsjaget och identiteten formas oftast genom familjen och vilka samhällsnormer som är rådande just då. Malin Griffiths iscensatta fotografi gestaltar personer i en familj som byter identiteter med varandra – masker tas på för att i nästa stund slängas bort – verk som speglar såväl förändring, minnen och livets gång.

Världen är en scen i ständig förändring och där vi idag skapar skiftande och utbytbara masker av oss själva med nya redskap och medvetenhet.    

Hitta hit

Fler utställningar på Bohusläns Museum

Fler utställningar

EWK

EWK tecknar kultureliten

Betraktaren ska liksom höra den avbildade personens röst. Det var EWK:s målsättning när han tecknade sina karikatyrer...

 17 feb - 18 aug 2024

Arbetets museum, Norrköping

Fler Gallerier/Museer i närheten