Romantikens blick

26 september 2024 - 5 januari 2025

Romantikens blick

 11 januari 2024

Romantikens blick tar ett brett grepp om den period under 1800-talet som kallas för romantiken. I utställningen vill vi förklara vad romantiken innebar och hur den påverkade sin samtid.

Vi vill också visa att romantiken inte alls begränsar sig till 1800-talet, utan att vi ännu i vår tid dagligen umgås med många av den tidens frågor och idéer.

En bildvärld som skrämmer och lockar, som öppnar sig mot okända rum i mörker, dimma och ljus. Men som också förvandlar bagateller till poesi. Som stimulerar sökande och längtan, som blottar medvetandets djup och som kalibrerar vår sensibilitet. En bildvärld där gränserna mellan konst, fantasi och verklighet närmar sig upplösning. Romantiken var omvälvande på flera sätt, inte minst genom att bildkonsten bjöd in betraktaren att ta plats i konstverket för att uppleva det på långt friare villkor än tidigare.

Fantasin och föreställningsförmågan blev utgångspunkten för en ny sorts bildupplevelse som kopplades till egna minnen och erfarenheter i stället för lärda skrifter. Gränsen mellan bild och verklighet var inte längre lika tydlig. Genom nya motivvärldar och ett mer verklighetsnära sätt att framställa natur och människor blev konsten tillgänglig för en större publik.

I utställningen visas flera nyförvärv som Nationalmuseum gjort de senaste åren, tillsammans med nyckelverk inlånade framför allt från museer i Tyskland, Norge och Frankrike. Dessutom innehåller den samtidskonst för att visa hur romantiken lever kvar i konsten idag.

Se konst av 1800-talskonstnärer som Peder Balke, Ernst Ferdinand Oehme, Caspar David Friedrich, Karl Friedrich Schinkel, Eugène Delacroix, Johan Christian Dahl, Marcus Larson och samtidskonst av bland andra Mariele Neudecker, Leif Engström, Helene Schmitz, Ann Frössén, Lars Nilsson, Thomas Demand, Lovisa Ringborg och Paul Fägerskiöld.

Utställningen stöds av Herbert och Anne-Marie Lembckes Ad Infinitum Foundation.

Knud Baade, Dresden i solnedgång, 1838. Olja på trä. Nationalmuseum.

 

 

Hitta hit

Fler utställningar på Nationalmuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten