Susanne Walström - Black Lava Fairy Tale

Utställningen är avslutad! 7 mars 2024 - 4 april 2024

Susanne Walström -  Black Lava Fairy Tale

 24 januari 2024

I de isländska sagorna har hästarna mytologiska egenskaper. De springer över himlavalvet, snabbare än vinden, bär sina ryttare in och ut ur dödsriket. Sagan är starkt närvarande i Walströms bilder. Hästarna med sina färger, rörelser och uttryck, i samspel med det episka vildmarkslandskapets dova färgrikedom, där den svarta lavan är klangbotten, bildar en målerisk, arkaisk enhet, bortom tid och rum.

För utställningen på Galleri Glas återvände Susanne augusti 2023 till Island och sina älskade hästar. Det femtontal bilder hon visar, varav många i stora format, är alla nyskapade för utställningen.

Susanne Walström har länge tillhört landets ledande fotografer. Efter utbildning på Högskolan för Fotografi i Göteborg började hon sin karriär som fri fotograf. Hon slog igenom på Dagens Nyheter på 1990-talet, bland annat med oförglömliga bilder från Tjernobyl. Snart återgick hon till att arbeta som frilansande fotograf, filmare och konstnär, på uppdrag och i egna projekt. I decennier reste Walström världen över och fotograferade reportage och bildsviter som korsar gränserna mellan det dokumentära och ett friare konstnärligt uttryck.

Bakom sig har Susanne Walström en rad uppmärksammande böcker, filmer och utställningar. På senare år har Walström gjort den kraftfulla serien The Shimmer and Shade of Gold, om guldbrytning och människorna som arbetar med denna skoningslösa guldhantering. Sviten ingår i ett större antropologiskt och konstnärligt arbete om det historiska, kulturella, politiska och så mytiskt symbolladdade grundämnet.

För dryga tio år sedan reste Walström till Island för en veckas ridexpedition. 

Tillsammans med tio medryttare färdades hon på islandshästarna ut i ett landskap utan vägar i den isländska vildmarken, långt från turisternas allfartsvägar, där naturen ännu är oförändrad från tiden då de tusenåriga isländska sagorna skaldades. För utställningen på Galleri Glas återvände Susanne Walström augusti 2023 till Island och hästarna. 

Susanne Walstrom, Reykjadalir. Galleri Glas

Hitta hit

Fler utställningar på Galleri Glas

Fler utställningar

Ten years after- Sadaharu Horio på Körsbärsgården

Atarimae -no-koto, det självklara

Under tio dagar i juni 2014 intog den japanske Gutaikonstnären Sadaharu Horio (1939 - 2018) och hans team KUKI Körsbä...

 11 maj - 15 sep 2024

Körsbärsgården, Burgsvik

Fler Gallerier/Museer i närheten