Berlinde de Bruyckere - No Life Lost

Upplev den kritikerrosade utställningen på Artipelag.

3 februari 2024 - 26 maj 2024

Berlinde de Bruyckere - No Life Lost

 29 februari 2024

Med sina storskaliga skulpturer och installationer i vax, trä, textil, metall och hästskinn har den belgiska konstnären Berlinde De Bruyckere ett omisskännligt uttryck. De Bruyckeres verk rör sig på en existentiell allmänning, med blicken fäst vid människans sårbarhet och skörhet, åtrå och lidande, försoning och förvandling. Den 3 februari öppnar den omfattande utställningen No Life Lost på Artipelag.

I en samtid där kriserna avlöser varandra och människans situation blir alltmer prekär, framstår Berlinde De Bruyckeres känsliga undersökande avmänniskans gemensamma existentiella grund, bortom alla individuella betingelser, som särskilt angeläget.
De Bruyckeres verk präglas av förvrängda organiska former och kroppar, med en ofta påträngande, nästan kuslig materialitet.

Berlinde De Bruyckere är född 1964 i belgiska Gent, där hon också lever och verkar. Under de senaste 20 åren har hon haft en omfattande internationell utställningsverksamhet, med hyllade separatutställningar på bland annat MO.CO i Montpellier, Fondazione Sandretto Re Rebaudengo i Turin, Bonnefanten i Maastricht, Sara Hilden Art Museum i Tammerfors, Leopold Museum i Wien, Kunsthaus Bregenz och ACCA i Melbourne. År 2013 representerade hon Belgien på den 55:e Venedigbiennalen, dit hon nu kommer att återvända för att medverka på den 60:e upplagan av biennalen med en utställning i Abbazia di San Giorgio Maggiore.

– De Bruyckeres verk utgör både en meditation över en förgången tid och över vår ibland något dystopiska samtid. Artipelag har följt konstnärskapet under många år och år 2019 blev Berlinde De Bruyckeres verk Rodt, 6 januari, 2012 del av Artipelags Skulptur i natur.
Vi gläds åt att få introducera hennes konstnärsskap till den svenska publiken, säger museichef Bo Nilsson.

No Life Lost omfattar skulpturer, installationer och verk på papper, med ett urval som spänner från år 1995 fram till idag. En bärande tematik i utställningen är tvetydigheten i människans villkor, och det grundläggande mänskliga sökandet efter förvandling, transcendens och försoning. Med sin mångfald av olika material och sitt breda tidsspann utgör No Life Lost samtidigt en heltäckande presentation av De Bruyckeres konstnärskap, som trots stora internationella framgångar ännu inte har visats i Sverige.

Hitta hit

Fler utställningar

Vävland

Vävstugan är inte bara en plats där vävningen står i centrum utan också samtalet och gemenskapen som gör att olika mä...

 24 feb - 1 dec 2024

Virserums Konsthall, Virserum

Hilda Hellström

A cut through time

Vulkanutbrott, jordbävningar och tektoniska rörelser: Hilda Hellström vill i sina arbeten efterlikna geologiska proc...

 24 feb - 4 maj 2024

Konsthallen Kultu..., Tierp

Billingen året om – följ med på en resa genom årstid...

Fotoutställning av Claudia Mrosek Borén

Den 23/5 – 27/5 ställer Claudia Mrosek Borén ut fotografier i Galleri Lilla Huset. Utställningen heter ”Billingen åre...

 23 maj - 27 maj 2024

Galleri Lilla Huset, Skövde

Fler Gallerier/Museer i närheten