Benjamin Nørskov




EPA Sverige

4 maj 2024 - 1 september 2024

Benjamin Nørskov

 11 april 2024

Ett tonårsrum på hjul. Så har man ibland beskrivit epa-traktorn – fordonet som ger svenska ungdomar möjligheten att köra bil från 15 års ålder. Under fyra år har fotografen Benjamin Nørskov rest över stora delar av Sverige för att fotografera epa-ägare. Nu visas utställningen EPA Sverige på Arbetets museum.

Vänskap, längtan, förvirrande känslor, stora högtalare, långa somrar och besvärliga kyssar. Allt staplat på fyra hjul som rullar mot vuxenlivet med en toppfart på 30 km/h. I Sverige nyttjar tonårspojkar och flickor i åldern 15 till 18 år en svensk lag, som tillåter dem att köra bil om den kan registreras som traktor. Epa-traktorerna (officiellt kallade A-traktorer) ger ungdomarna en unik frihet och en möjlighet att leva mer oberoende av sina föräldrar.

Epa-traktorerna blir som ett steg från barndomen till vuxenlivet. De speglar ägarens personlighet och intressen – med växlande färger, dofter och ljud precis som tonårslivet självt. Traktorerna blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där än.

Under 4 år har fotografen Benjamin Nørskov rest över stora delar av Sverige för att träffa och fotografera epa-ägare. Nørskovs sätt att gestalta ungdomarna vittnar om den respekt han har för dem och var de befinner sig i livet. Vi möter dem i ögonhöjd och får lov att kliva in i en värld vi annars är avskurna från. Följetongen öppnar på så sätt upp ett rum för dialog och större ömsesidig förståelse i vår samtid.

I varje porträtt möter vi en ung människa och får en glimt av deras individuella berättelse. Mellan porträtten uppstår också en gemensam berättelse om en ungdomskultur, om en generation och om ett land. Dokumentationen är ett sätt att skildra tonåringarna och den fysiska manifestationen av epa-livet som det ser ut idag, men är också ett arkiv och en tidskapsel för kommande generationer.

EPA Sverige invigs på Arbetets museum lördagen den 4 maj och visas till och med 1 september 2024.


Benjamin Nørskov, EPA-Sverige, Arbetets museum. 

Service

  • Kafé
  • Hiss och ramper
  • Restaurang
  • Bar

Hitta hit

Fler utställningar på Arbetets museum

Fler utställningar

Sår, gropar, skisser, träd

Emma AdBåge

En konstutställning för hela familjen.

 4 maj - 8 sep 2024

Eksjö Museum, Eksjö

Anders Sunna

Vi skriker inte i skogen

 16 mar - 17 maj 2024

Katrineholms Kons..., Katrineholm

Fler Gallerier/Museer i närheten