Gunnar Brusewitz 100 år - Det förändrade landskapet

13 april 2024 - 1 juni 2024

Gunnar Brusewitz 100 år - Det förändrade landskapet

 05 april 2024

I år är det hundra år sedan Gunnar Brusewitz föddes. Norrtälje konsthall i samarbete med Norrtälje Naturcentrum uppmärksammar detta i en stor utställning med ca 100 verk. Utställningen vill visa på hans unika konstnärskap som genom ord och bild fångat den svenska naturen och samtidigt skildrat den i ett brett kulturhistoriskt perspektiv.

I hans nästan dagliga iakttagelser av naturen, särskilt från det uppländska kulturlandskapet och från Lisinge vid sjön Sparren där han bodde och verkade skildras ett landskap i förändring. ”Vad händer med naturen”? Var en återkommande fråga som Gunnar Brusewitz ställde sig redan på 60 talet. Han oroade sig över ett odlingslandskap som inte vårdades, en skog som brukades för hårt, och för naturtyper och arter som hotades till sin existens. Han uppmanade oss till att värna vår biologiska mångfald och att skydda det vi riskerar att gå miste om. Samtidigt fanns en fascination över hur fint naturen tar tillbaka det som människan förändrat som i teckningar med ett minne av ett hus med spår efter en husgrund, övergivna torp och äppelträd. Hans essäistiska naturprosa beskriver och utforskar naturen som den iakttagande konstnär han är. Ur hans stora produktion om flera tusen målningar och teckningar har vi valt att fokusera på bilder från Roslagen samt olika texter av Gunnar Brusewitz som tidigt visar på hur människans brist på hänsyn för naturen kan leda till rubbningar i ekosystemen. ”Jag skulle önska att man genom lagstiftning och stödåtgärder kunde bevara rimliga arealer av det mångformiga odlingslandskapet, både av ekologiska, kulturella och estetiska skäl. Vår generation har inte rätt att utplåna en viktig fas i odlingshistorien och därmed klippa av banden med vårt förflutna. Kommande generationer skall inte behöva stå främmande för ord som hage, äng, glänta och andra traditionella begrepp. Det är en del av vårt kulturarv.” Gunnar Brusewitz, slutord ur boken Det föränderliga landskapet. Om Gunnar Brusewitz Gunnar Brusewitz föddes 1924 i Ekerö, Stockholms län. Under många år och fram till sin död 2004 var han bosatt i Lisinge utanför Rimbo. Brusewitz var kanske mest känd som bildkonstnär och tecknare men också en mycket uppskattad skildrare av naturen i ord genom sitt författarskap. Via studier i skulptur, måleri och grafik 1941–45 studerade han vid Kungliga Akademien för de fria konsterna 1949. Han var medarbetare på en mängd olika tidningar, exempelvis Stockholms-Tidningen, Svenska Dagbladet och Upsala Nya Tidning. Som medarbetare i Sveriges Radio-TV gjorde han många uppskattade naturfilmer och han medverkade även i programmet Korsnäsgården från 1968. Brusewitz utformade också diplomen till Nobelpriset i litteratur mellan åren 1963 och 1988.

Hitta hit

Fler utställningar på Norrtälje Konsthall

Fler utställningar

Samlingen

En av Sveriges största konstsamlingar

Malmö Konstmuseum har en av Sveriges största konstsamlingar med runt 40 000 objekt. Det är en unik kollektion, ägd ma...

 12 jun - 1 jul 2029

Malmö Konstmuseum, Malmö

Fler Gallerier/Museer i närheten