The furies at home – Torbjörn Berg

25 april 2024 - 26 maj 2024

The furies at home – Torbjörn Berg

 02 april 2024

The furies at home introducerar oss till Torbjörn Bergs rika bildvärld i form av skulpturer och kollage. Utställningen bjuder in betraktaren till en miljö bebodd av djur, möbler, mer eller mindre mänskliga gestalter, eklektiska bilder och artefakter och andra enigmatiska föremål.

Välkommen på vernissage! 

Torsdag 25:e april 17.30 - 20.30
Performance: "Furiernas återkomst" 18.30

Berg arbetar framför allt med gjutning och blandteknik. En del av skulpturerna är gjutna i brons, betong eller järn, medan andra är gjorda av trä, päls, älghjärtan, plastslangar, blandade vardagsföremål och andra material som han stöter på. Bergs estetik och hans användning av olika skapartekniker ger flera av skulpturerna tvetydiga drag. De framstår lika mycket som organiska varelser som uppstoppade djur eller förstelnade monument. Vissa skulpturer, som den pälsbeklädda stolen, tycks vara mer levande än de små mänskliga figurerna i järn och betong.

Kanske bär Bergs föremål och bilder på en djupare symbolik och är resultatet av konstnärens egna självreflektion, eller så härstammar deras mening helt enkelt i deras möten med varandra. Även om verkens hemvist är obestämbar delar de en gemenskap i de imaginära kulturer och historier som miljön bereder för, vare sig denna plats är ett mausoleum, ett kuriosakabinett eller ett samhälle fyllt av liv.

 

Torbjörn Berg (f.1959) är en självlärd skulptör, video- och performancekonstnär, uppvuxen och verksam i Stockholm.

År 1997 grundade Berg tillsammans med skådespelaren Ylva Törnlund det internationella konstkollektivet Zirkus Loko-Motiv, en konstnärsgrupp som arbetar i fältet mellan konst och teater. Efter 27 år är de fortfarande aktiva med att göra konst, musik, film, performance och teaterframträdanden för unga och vuxna. Zirkus Loko-Motiv har turnerat i Sverige, Finland och Tyskland.

På vernissagen kommer Zirkus Loko-Motiv att framföra "Furiernas återkomst", ett nytt performanceverk med musik och text gjort för denna utställning. Performanceverket börjar kl. 18.30.

Berg har haft separatutställningar ett flertal gånger på Galleri Candyland och Nationalgalleriet, och har tidigare ställt ut i Köln, Berlin, Helsingfors och Buenos Aires. Bergs konst är representerad på bland annat Krohnes konstsamling i Duisburg, Svenska ambassaden i Berlin, Dieselverkstaden i Nacka samt i Lönneberga i Vimmerby.

Hitta hit

Fler utställningar på GALLERI Gemla

Fler utställningar

UTOMHUSUTSTÄLLNING - CRAIG AMES

FOTOGRAFIER AV BRITTISKA ALGER – AI-AVBILDNINGAR, 2022

 12 maj - 31 maj 2024

Landskrona Foto, Landskrona

Seed Stories - fotografier av Thierry Ardouin

Landskrona Foto visar utomhusutställningen Seed Stories med start den 1 maj i renässansträdgården vid Tycho Brahe-mus...

 1 maj - 24 okt 2024

Landskrona Foto, Landskrona

Väsby Konstrunda

Öppna ateljéer

Konstrundan är en tradition där konstnärer i Upplands Väsby öppnar sina ateljéer under två dagar i maj.

 4 maj - 5 maj 2024

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Fler Gallerier/Museer i närheten