Vilda blommor, trädgårdsblommor och fantasiblommor - Julie Skarland • Craft Days 2024




Utställningslokal: Bergrummet

26 april 2024 - 19 maj 2024

Vilda blommor, trädgårdsblommor och fantasiblommor - Julie Skarland • Craft Days 2024

 23 april 2024

Vilda blommor, trädgårdsblommor och fantasiblommor är en utställning från textilkonstnären Julie Skarland. Utställningen består av svarta gobelänger med stora blommotiv, vävda av trasiga tygremsor i bomullscanvas.

Små fyrkantiga tygbitar har applicerats, vilket ger blommotiven en pixeleffekt. På mattorna finns både vilda blommor, trädgårdsblommor och fantasiblommor. Blommorna visas med långa stjälkar och blad, och ibland med roten. Detta ger associationer till botaniska affischer från naturvetenskapslektionerna i skolan.

“I paint flowers so they will not die” - Frida Khalo

Ord från konstnären

"Precis som Frida Khalo är jag orolig för att våra blommor ska försvinna. Värdefull natur förstörs i oroväckande takt, och om det inte upphör kan våra blommor försvinna. Många blommor finns redan på rödlistan.

Jag älskar blommor och jag omger mig med dom så mycket jag kan. Formen, färgen och lukten av blommor slutar aldrig att fascinera mig, därför tar jag dem ofta med mig in i mitt konstnärskap.

När jag ser blommor växa ute i naturen blir jag imponerad av den vitalitet de visar. De slår sig fast och spricker upp genom små springor för att växa och blomstra, till glädje för oss människor och djur. Sedan tänker jag på det japanska ordspråket: Blommor är jordens skratt."

Julie Skarland

Julie Skarland (född 1960 i Trondheim) bor och arbetar i Oslo. Skarland har gesällbrev i klännings- och kostymskrädderi. Hon har gått Stockholms Tillskärerakademie, och studerat modedesign på Studio Berçot i Paris.

Skarland har haft separatutställningar på Nationalmuseet i Oslo, Nordenfjeldske konstindustrimuseum, Galleri Riis, Bomuldsfabriken kunsthall, Kunstbanken Hedmark artistsenter, Galleri Format och Galleri SOFT, förutom en rad grupputställningar som Kiss the Frog och Tendencies.

Julie Skarland bodde och arbetade i Paris 1987 -2005. Här hade hon sitt eget modemärke Julie Skarland, och en butik i Paris 9:e arrondissement. Mellan 2005-2016 bodde och arbetade Skarland i New-Delhi, Indien. I Indien gav hon ut bland annat en bok Dilli-dil med foton från New Delhi och skapade en parfym Blueer Than Velvet.

Skarland har köpts av Nationalmuseet i Oslo, Nordenfjeldske konstindustrimuseum, Sørlandets konstmuseum, inköpsfonden för norskt konsthantverk och Musée du Louvren, Paris.

Julie Skarland har varit styrelseordförande för norska textilkonstnärer sedan 2023

En del av Craft Days 2024

Biennalen Craft Days går av stapeln 2-5 maj 2024 och arrangeras med syfte att lyfta, stärka och synliggöra konsthantverksfältet i Västra Götalandsregionen.

Konsthallar, gallerier, kooperativ, utbildningar, institutioner och konstnärsdrivna initiativ samlas i ett rikt program med utställningar, workshops och föreläsningar och mycket mer. Konsthantverkscentrum är projektägare och koordinerar evenemanget i samarbete med Konstepidemin, Textilmuseet, Form & Folk och Not Quite. Craft Days 2024 genomförs med stöd från Göteborg Stad och Västra Götalandsregionen.

Service

  • Restaurang

Hitta hit

Fler utställningar på Konstepidemin

Fler utställningar

Skuggland

Skuggland bjuder in till en värld där du som besökare skapar innehållet med din alldeles egen skugga.

Skuggland bjuder in till en värld där du som besökare skapar innehållet med din alldeles egen skugga.

 24 feb - 1 dec 2024

Virserums Konsthall, Virserum

Ida-Lovisa Rudolfsson

Textilkonst

 6 apr - 19 maj 2024

Pumphuset Konsthall, Landskrona

Fler Gallerier/Museer i närheten