Annika Berglöf

/media/1jejx01z/resized_thumbnail_img-1802_1_258-1024x706.jpeg

New York, Stockholm, Leksand.

Efter en lång paus i mitt konstnärsliv har jag äntligen fått möjligheten att återuppta mitt arbete. Jag är verkligen glad över detta och ser fram emot nya äventyr och upptäckter.

Jag har nyligen flyttat till Dalarna med mina barn för att börja om på nytt. Vi bor vackert ovanför Tällberg med en fantastisk utsikt över Siljan.

Under min konstnärliga paus har jag förändrats och ackumulerat både positiva och negativa erfarenheter. Visst önskar jag att jag hade gjort andra val för att hålla min konstnärliga tidslinje intakt, men nu är jag här och nu.

Min konstnärliga röda tråd har alltid varit att teckna och måla människor. Trots min paus har jag ägnat mig åt kroki, både i New York och Stockholm. Att avbilda människor är min stora passion.

Intresset för människor har alltid funnits där. Efter att ha avslutat mina studier inom kulturvetenskap med inriktning på film och filmkritik vid Stockholms universitet, flyttade jag till New York. Där fick jag jobb på tidningen Nordstjernan och förälskade mig i staden. Jag beslutade mig för att stanna och söka konstskolor, trots min livslånga dröm om att bli konstnär och målare. Från New York gick min resa vidare till Paris för att förbereda ansökningsmaterial. Månader tillbringades på Louvren tillsammans med en väninna för att studera mästare.

Efter en kortare period på School of Visual Arts i New York hittade jag slutligen rätt skola för mig – "The New York Studio School of Drawing, Painting, and Sculpture," belägen på 8 West 8th Street på Manhattan, i det gamla Whitney Museum. Där fördjupade jag mig fullständigt i konsten att teckna och måla människor. Varje termin inleddes med en intensiv "Drawing Marathon" i två veckor, där vi tecknade till det blödde. Jag studerade med konstnärer som Graham Nickson, Bruce Gagniere, Charles Cajori, Rosemary Beck, och många andra.

Efter fyra år på New York Studio School kände jag att det var dags att skapa mitt eget konstnärliga språk. Jag gjorde mitt hem i New York till en ateljé, hyrde in modeller, främst dansare, och skapade mitt första verk: "The Bathingsuit," en stor två meter lång målning. Dans, teater, film och cirkus har alltid inspirerat mig, där människan relaterar till något eller någon.

Efter sexton år i New York och vissa korta och längre besök i Sverige, sa jag adjö till staden och Amerika och återvände till Stockholm. Trött på trängsel och avgaser har jag nu funnit en plats nära naturen där luften är frisk och tankarna klarnar. Tack Dalarna!

Hitta hit