Johan Ferner Ström
Skulptör, projektledare och formgivare. Johan har genomfört flera större offentliga konstprojekt, på institutioner och gallerier samt i egen regi och har en gedigen kunskap om konstnärlig gestaltning/formgivning, stadsutvecklingsprocesser och omvärldsanalyser. Med rötter i kommunikationsbranschen och konstvärlden kom Johan tidigt att intressera sig för hur konst och rumslig gestaltning kan bidra till regional och lokal utveckling samt sociala strukturer. Under senare år har han arbetat med omfattande skulpturprojekt, analyser samt med utbildning för formgivare och konstnärer, som önskar vidareutveckla sig i entreprenörskap. Johan har arbetat genom eget bolag med flertalet stora kunder inom näringsliv och i offentlig sektor och är flitigt anlitad i Sverige och utomlands. Idag arbetar han förutom med sina konstprojekt också med stadsutveckling och kulturstrategi i flertalet sammanhang.
Sedan 2023 arbetar han under bolagsnamnet, Ateljé Johan Ferner Ström AB
Under en längre tid har jag arbetat med större konstprojekt i det offentliga rummet. Effekterna av dessa projekt har resulterat i ett stort intresse för stadsutvecklingsprocessen och de strukturella förändringar som sker i ett område när man vågar tänka annorlunda.
Ateljén
"Ett märkligt kaos av livsrester, gamla utställningsfragment, idémodeller, teckningar, skisser, ofullbordade verk, färdiga verk och konstexperiment.
För vissa en obegriplig oordning, för mig en oumbärlig navelsträng."
Att formulera eller omformulera områden med konst och design som verktyg känns viktigt och stimulerande, men är bara ett av verktygen i lådan. Jag tror på att maximera genomslaget av idéer genom att delta i en dialog med användare, entreprenörer, stadsutvecklare och media.
Ateljé Johan Ferner Ström består av ett nätverk av kompetenser och duktiga medarbetare inom flertalet områden. Arkitekter, landskapsarkitekter, ljusdesigners, ingenjörer, hantverkare, gjutare, kulturstrateger, grafiska formgivare och konstruktörer ingår på olika sätt i projekten.
Ateljén fungerar som ett nav, där idéer diskuteras och testas och där tvärvetenskapligt arbete uppmuntras.
Teamen varierar i antal deltagare beroende på projektets karaktär. Att arbeta med konst som stadsutvecklande verktyg kräver vidsynthet med hänsynstagande till alla sediment, både historiska och visionära. Jag har haft möjlighet att arbeta med uppdrag där jag tillsammans med intressanta uppdragsgivare och duktiga team sökt väva samman konst, arkitektur, landskapsarkitektur och sociala behov till en naturlig enhet.
Bildspel: Klicka på bilderna för att se dem större