Affordable Art Fair 2024

- Populär konstmässa arrangeras för 12e gången i Sverige.


Spara som favorit

 26 september 2024

Affordable Art Fair startades när engelsmannen Will Ramsey ville ge besökare möjlighet att kunna köpa den konst som visades på en mässa. Trött på att allt hade omöjliga prislappar startade han en egen mässa, där konsten som ställdes ut inte fick vara för dyr. Priset för ett konstverk fick endast ligga mellan 50 - 2 500 engelska pund, det skulle vara överkomligt för ”vanligt” folk att köpa konst. 1999 slogs dörrarna till en tillfällig lokal upp i London och konceptet blev succé direkt.

Idag arrangeras mässor i tio städer runt om i världen och över 3,3 miljoner människor har lockats sedan starten. Första gången mässan arrangerades i Sverige var 2012 och nu är det tolfte gången den arrangeras i Stockholm


Ansvariga för AAF i Sverige: Lovisa Vasseur, Fair Manager tillsammans med Carl Wilhelm Hirsch, Fair Director. 

 

Carl William Hirsh flyttade hem till Sverige 2013 efter att, bland annat, ha arbetat med konceptet Eataly. I år blir det hans fjärde mässa som Fair Director på Affordable Art Fair i Sverige. 

Hur skulle du  beskriva er mässa för någon som inte besökt den tidigare?

- Jag skulle beskriva Affordable Art Fair som motpolen till hur många föreställer sig en konstmässa. Vi är en välkomnande plats, med musik och olika evenemang, där alla ska känna att de kan hitta något, både vad gäller smak och plånbok.

Vad är nytt för i år?

- För att förenkla för besökarna har vi skapat virtuella guideturer som man kan följa, utifrån önskat pristak. För att underlätta att hitta något som passar den enskilde besökaren kan man välja att anpassa prisnivå och konstformat och enkelt navigera sig fram till något man eventuellt är intresserad av.

- I år är det 25 år sen Affordable Art Fair grundades och Stockholm blir osannolikt nog mässa nummer 250 i raden. Det firar vi bland annat med en exklusiv upplaga av Matt Dosa, bestående av 25 limited edition prints. Matt Dosa är årets kampanjartist och kommer vara på plats under mässan. Dessutom har Sarah Otley skapat 25 unika verk av 25 inspirerande kvinnor som varit verksamma de senaste 25 åren och dessa kommer också finnas till försäljning.

Hur många utställare är det 2024?

- I år är det över 60 utställare, vi växer år för år. Vi har en ganska tydlig fördelning mellan lokala, nationella och internationella gallerier. Det är gallerier från hela världen, mycket nytt på både internationella och lokala sidan vilket vi gläder oss åt att kunna presentera för Stockholmspubliken.

Hur många besökare antas komma?

- Det är som sagt den tolfte mässan, vi räknar med minst 12 000 besökare i år, vilket är väldigt roligt. I Stockholm har vi över åren haft totalt mer än 1 miljon besökare och vi ser att intresset kvarstår år efter år, något vi ser som ett gott betyg.

Hur många konstverk säljs på en mässa?

- Vi säljer över 1000 verk per mässa.

 

Affordable Art Fair äger rum 2 – 6 oktober på Nackastrandsmässan.
Nytt för i år är att man kan gå en guidad tur runt mässan, baserad på den budget man har för konstinköp. Allt man behöver göra är att scanna en QR kod (finns tillgänglig vid entrén) och följa mässkartan i mobilen, kartan visar då enbart montrar som har verk inom den valda prisklassen. Läs mer på:  affordableartfair.com


2024 ÄR REDAN EN SUCCÉ !
   

Vernissagekvällen blev en succé som attraherade över 2 000 besökare och det blev många konstverk att slå in på mässan så försäljningen måste ha varit bra redan första kvällen.  

Konstguiden finns också på plats i år och alla besökarna kan ta med sig senaste numret av tidningen hem. Redan efter två dagar har 1 200 tidningar gått åt så det är bra betyg för oss. Det är inte bara svenska gallerier som ställer ut, utan här finns 14 olika länder representerade fördelat på drygt 60 gallerier. Vissa har åkt hit ända från exempelvis Hong Kong eller Sydkorea. Under mässans gång kommer vi titta in hos några av alla utställare.   


IMAGO ART GALLERY:


Beatrice från Imago Art Gallery från Schweiz. I bakgrunden; Andrea Gallotti, No Name 2. 2020

Beatrice från Imago Art Gallery har kommit ända från Schweiz för att prova att ställa ut på Affordable Art Fair i Stockholm i år.

Följer ni med mässan runt och ställer ut på flera platser?

- Nej, det är första gången som vi provar att ställa ut på AAF.

Varför valde ni att åka hela vägen till Stockholm för att prova denna mässa?

- Vi tänkte att Sverige är lite likt Schweiz så kanske fungerar vår konst lika bra här som hemma. 

 

GALLERI FINAL:

Cissi Carlson Starck från Galleri Final (Malmö). I bakgrunden hänger bilder av den engelske fotografen James Sparshatt.

Galleri Final från Malmö har varit med sen starten då mässan ägde rum i Frihamnen 2012. 

- Det har alltid gått bra för oss på AAF under alla år, säger Cissi Carlson Starck som tillsammans med sin man Ulf Carlson driver galleriet. 

Har ni provat att ställa ut på någon annan plats?

- Ja, vi har även ställt ut på Affordable Art Fair i London, vilket också gått mycket bra. Förutom under pandemin då såklart. 


THE PHOTOGALLERY:


Helena Nilsson och Malena Ridderstad från The PhotoGallery (Halmstad) 

Skandinaviens största fotogalleri, The PhotoGallery från Halmstad ställer ut på AAF för första gången och har inte något att jämföra med, men är nöjda med den respons de fått. 

- Då vi i huvudsak har konst till ett högre pris än vad vi kan visa här så är detta ett steg för att bredda oss. Vi har aldrig ställt ut på en mässa tidigare så allt är nytt.

The PhotoGallery arbetar idag med över 120 olika fotografer så att sålla ut vilka som skulle ställas ut var ett digert arbete. 

Vi har teamatisk utställning på galleriet som heter Women by Women med start den 19 oktober så vi så vi har tjuvstartat lite här genom att ha med oss många kvinnliga fotografer.   

Bland annat så utmärker sig den stora bilden (178cm x 150cm) The Dance of Life av den libanesiska fotografen Lara Zankoul. Två kvinnor som ser att dansa i vatten. Bilden är tagen genom att de simmar i ett stort specialgjort akvarium. 


Lara Zankoul,
The Dance The Dance of Life, 1787 cm x 150 cm. 70 000 kr. The PhotoGallery (Halmstad)
 


WAY GALLERY STHLM: 


Francesca Berlin från Way Gallery (Stockholm) rullar ut en skulptur som direkt drar till sig besökare.

Way Gallery från Stockholm ställer ut för fjärde året och är nöjda med både den relation som skapas med besökarna och alla andra utställarna. 

Men det viktiga är väl försäljningen?

- På vernissagekvällen sålde vi vårt dyraste konstverk någonsin, så vi är absolut nöjda än så länge, säger Francesca Berlin som är en av de tre ägarna som alla står på mässan. 

Har ni ställt ut på AAFs mässor i något annat land?

- Nej, men vi är nyfikna på att prova då det ska öppnas en mässa i Wien (Österrike) nästa år för första gången. Det skulle vara ett bra tillfälle att prova på att se hur responsen blir i ett annat land.    


Vänster: Konst av Melina Badejo (Svensk-Nigerians konstnär) Höger: konst av Manon Steyaert (fransk-brittisk konstnär) Way gallery Sthlm.

  

AL CONTAR DEL ARTE:


Andrea del Cura och Rodrigo Juarranz från det spanska galleriet Al Contar del Arte.

Rodrigo Juarranz växte upp bland konst och har arbetat på galleri sen han var 17 år, först i hans pappas galleri och sen i egen regi. 

- Jag köpte mitt första konstverk när jag var 13 år gammal. Det är verkligen inte ett bra konstverk, men jag har kvar det som minne, säger Rodrigo och skrattar.

Familjens galleri stängdes 1992 och efter att han tagit en examen i konsthistoria fick han jobb på ett portugisiskt galleri som ställde ut på mässor. Det var där han ficka smak på just denna nisch och sen 2006 har han drivit sitt eget galleri, Al Contar del Arte, och gör nu ca 10-12 mässor per år. Det är fjärde gången han ställer ut i Stockholm. 

Varför just Stockholm?

Vi ställer ut på många av Affordables mässor varje år. De har lagt sina mässor på så vis att det blivit likt en turné man kan följe med runt på. Vi tycker om staden och svenskarna. Det är alltid trevligt att ställa ut här. Det är inte den största mässan för oss men vi kommer gärna hit. 

Så ni ställer ut på andra platser och länder?

- ja, vi kommer nog göra cirka 10 stycken i år, varav 9 är via Affordable Art Fairs. Vi kom just från New York. 

Vilken är bäst? Är det i New York eller London där de bor flest människor?

- Det lustiga är att det faktiskt varierar varje år. Det behöver inte alls vara bäst försäljning i London utan det kan lika gärna vara i Amsterdam.

Galleriet Al Contar del Arte ligger inte Madrid eller någon annan storstad utan i en liten stad i Duero-området som endast har ca 30 000 invånare. Att ställa ut på mässor runt om i världen är således en bra strategi för att nå ut.  I Stockholm har de en av mässans största montrar, så de har satsat stort. 

- Vi vill presentera spanska konstnärer för världen. Vi har även konstnärer från andra länder men huvuddelen är från Spanien. 

Hur har det gått här i Stockholm i år?

- Mässan är inte slut ännu, men än så länge är det faktiskt vårt bästa år här i Stockholm. 


Lil Blanc, Dopamine Loop, 2024, Spray-High Gloss Epoxy, 120 x 120. 39 000 kr. Al Contar del Arte. 

 


Paco Santamaría, Masai 1, Print on gold aluminium, 150 x 150 cm, 39 000 kr. Al Contar del Arte.

-----------------------------------

Fler artiklar om konst: 

"Att se konst på riktigt är 10 gånger mer stimulerande" >>

"Konsthallen Körsbärsgården stänger ner >>

"Konstmuseum återinvig "toppklass i Sverige" >>

"Konsumtionshetsen föddes i 1800-talets parisiska varuhus - Sonia Hedstrand recenserar utställning i Paris" >> 

"SOLROSOR är mycket mer än VAN GOGH - Staffan Bengtsson om Artipelags nya utställning >>

"Recension: Habibi - The Revolution och Love på Medelhavsmuseet" >>