Berlusconis värdelösa konst ska förstöras

Berlusconis värdelösa konst ska förstöras

Spara som favorit

 30 oktober 2023

Under sina sista levnadsår samlade Silvio Berlusconi ihop en enorm konstsamling med tiotusentals verk.
Men samlingen beskrivs som värdelös och en börda för hans efterlevande – som planerar att bränna rubbet.

Romtidningen La Repubblica rapporterar att bara själva lokalen som samlingen förvaras i kostar familjen 800 000 euro, motsvarande ungefär 9,3 miljoner kronor, om året.

En summa som kanske inte bränner hål i plånboken på den sedan i juni bortgångne mediemogulens och miljardärens familj. Problemet är att pengarna går till att bevara skräp, åtminstone i en konstkännares finkalibrerade ögon.

Enligt miljardärens närstående, som citeras i italienska medier enligt engelska The Guardian, var samlingen ett resultat av "sömnlösa nätter" då Berlusconi "maniskt" budade på konstverk i tv-sända auktioner. Fokus låg på kvantitet snarare än kvalitet.

Vännen, konstkritikern och tidigare parlamentsledamoten Vittorio Sgarbi uppger att blott sex eller sju av de 25 000 tavlorna har något konstnärligt värde. De vanligaste motiven beskrivs som nakna kvinnor, madonnabilder och landskap.

Men samlingen är i dåligt skick. Många av tavlorna är maskätna och familjen verkar nu säga "Basta!". De har bestämt sig för att spara de få värdefulla verken – och bränna resten, enligt La Repubblica.

- Jag vet inte om de redan har börjat förstöra dem. Men jag vet att det, åtminstone konstnärligt sett, inte vore något brott, säger Sgarbi. / Patrik Dokk/TT


Samlingen förvaras i ett lager som enligt uppgift kostar ac 8 milj per år att underhålla. Bild:Report

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LÄS MER:

"Beslagtagna konstverk av Egon Schiele säljs på auktion" >>