Missa inte gratis konstvisning på Kungl Djurgården i sommar

Varje dag ger Julia Swärd och hennes kollegor guidade visningar av skulpturparken på Kungl. Djurgården - Helt gratis!


Spara som favorit

 07 augusti 2024


Skulpturparkens värd; Julia Swärd, i full fart med berättandet. 

KL 13:00 börjar turen. 

Dagens guide; Julia Swärd, samlar de besökare som anlänt för att få en gratis guidad visning av skulpturerna, både årets och de tidigare, som utgör Prinsessan Estelles Skulpturpark på Kungl. Djurgården i Stockholm.    

Det började med att man runt Djurgårdskanalen arrangerade tillfälliga visningar med skulpturer av konstnärer som Jaume Plensa, Eva Hild, Tony Cragg och Alice Aycock.

Dessa skulpturer restes i början av sommaren och togs ner när den var över. Varje år visades ett nytt namn. Detta tilltag blev ett mycket uppskattat inslag i staden både för boende och turister. Synd bara att de försvann varje år. Så idén om att skapa en skulpturpark med permanenta konstverk på Djurgården blev en naturlig fortsättning. Första verket som blev startskottet var att man behöll Hoop-La av Alice Aycock år 2020 och varje år har sen dess ett nytt konstverk adderats till samlingen. 

Varje år invigs nu en ny skulptur som skapas av en namnkunnig konstnär. Den skapas unikt för just den platsen. Detta år var det den italienske konstnären Giuseppe Penone som skapat konstverket " The Inner Flow of Life", ett under på 11 meter som både interagerar och kompletterar miljön mitt i den vackra naturen. 

Totalt är det nu fem skulpturer som uppförts (än så länge) och det är ett djärvt grepp att placera modern konst i den annars anrika miljön ute på Kungl. Djurgården. 

Bästa sättet att ta sin an dem är att få följa med på en guidad visning där en initierad värd berättar om konstnärerna och de specifika konstverken. 

Visningarna går av stapeln varje dag kl 13:00 och är helt gratis!

Denna dag är det Julia Swärd som ansvarar för visningen.

- Ett drömjobb! säger Julia om sitt sommarjobb. Julia är 21 år gammal och studerar till vardags konstvetenskap på Stockholms universitet men under denna sommar tar hon hand om konstverken och visningarna på Djurgården.

Varje år är det över 15 miljoner personer som besöker Kungl. Djurgården. Det kan vara för en promenad, picknick, löparträning eller besöka någon av alla museer eller kaféer som finns här. Det är en stor samlingsplats och här har vi redan mycket konst och kultur. Att kunna erbjuda besökarna ett spontant möt ed en helt ny och modern skulptur är generöst. Det är dock inte staden eller vi skattebetalare som bekostar detta utan varje år doneras pengar till Prinsessan Estelles Kulturstiftelse för att kunna utöka med en nytt platsspecifikt konstverk. Rätt unikt att vi som besöker får detta "gratis". Ett bra exempel på hur konst och kultur kan berika vår vardag. Det är inte billigt att bygga upp en så fin samling av konstverk som kommer stå här för evigt. För oss alla att ta del av.       

- Besökarna respekterar konstverken men fåglarna har inte riktigt förstått budskapet. Så vi får tvätta rent varje dag så att skulpturerna kommer till rättvisa. Vi vårdar dem ömt, säger Julia, när hon som tvättar rent skulpturen Hoop-La av den amerikanska konstnären Alice Aycock som uppfördes år 2020.

Passande nog omnämns personalen som visar besökarna runt här för "värdar". Men de (värdarna) har inte bara ett gediget intresse för konst utan även kunskap. Julia har två år kvar innan hon tar sin examen men har redan siktet inställt på att studera vidare i London efter det. På helgerna hjälper hon till på CF Hill, galleri och konstförmedlare i Stockholm.  


Varje dag får skulpturerna sin putsning för att vara redo för besökarna. Här rengör Julia skulpturen Hoop-La. Foto: Konstguiden.


Var kommer konstintresset ifrån?
  

- Jag är född och uppvuxen i Jakobsberg. Det var ingen av mina vänner som var konstintresserade så det fann sig inte naturligt på det viset, berättar Julia när vi träffas innan en visning som ska äga rum i strålande sol och 25 graders värme.

- Jag är nyfiken av mig till naturen men intresset för konst vaknade nog ordentligt till liv på grund av att det var gratis entré på många museer. Jag älskade att besöka Nationalmuseum och eftersom det var gratis kunde jag återkomma dit många gånger. 

Har du några favoritkonstnärer, eller epoker?    

- Nationalmuseet är en underbar plats men personligen är det nutida, modern konst som talar till mig. Att få möta en, för mig konstnär ny, konstnär på en utställning är det mest fantastiska jag kan tänka mig. 

- Starkast är nog utställningen Dreamers' Quay, Dreamers' Key av och med konstnären Lap-See Lam som visades på Bonniers Konsthall (år 2022/red.) 

Vad var det med denna utställning som påverkade dig?

- Jag hade börjat "tröttna" på den traditionella konstens som visades på exempelvis Nationalmuseum och detta var första gången jag besökte en modern konsthall och upplevelsen var något helt nytt. Det förändrade min hjärnkemi. 

Lap-See Lam (f. 1990, Stockholm) valdes till en av Europas 30 mest lovande personer inom konst och kultur av amerikanska Forbes år 2021 samt nominerades också till internationella Future Generations Art Prize. Hon har deltagit i ett flertal nationella och internationella utställningar, däribland Luleåbiennalen (2018), Performa 19, New York (2019) och Fondation Cartier pour l’art contemporain, Paris (2019). Lams verk ingår i Moderna Museets samling i Stockholm.
Nordiska paviljongen på 2024-års upplaga av konstbiennalen i Venedig förvandlades till ett drakskepp. Bakom idén, som hämtat inspiration från den kantonesiska operan, stod Lap-See Lam.  

- Just då visst jag inte vem hon var eller att utställningen var en succé, utan klev in i hennes värd av en ren slump och fastnade. Det är just det spontana mötet som kanske fascinerar mig mest. 

- Jag hoppas få arbeta när konsten när jag är färdigutbildad. Inte sittandes i kassan på ett museum utan möta konsten och konstintresserade på golvet. Kanske arbetandes på ett galleri, säger Julia, innan hon måste ta sig an några nyfikna besökare som samlats kring kiosken, vilket är utgångspunkten för skulpturparken.

 

Missa inte att få följa med Julia på en guidad vandring innan det stängs för året. Visningarna är gratis och går av stapeln varje dag kl 13:00.
Att få höra en guide berätta om konstnärerna och skulpturerna tillför verkligen massor till upplevelsen

- Samling vid Kiosken! ( se karta nedan)


Julia Swärd berättar om konstnären Yinka Shonibare CBE och hans skulptur "Wind Sculpture in Bronze I" från år 2022. 

-----------------------------------

Hitta till Prinsessan Estelles Skulpturpark

Till fots & med cykel:
Gå över Djurgårdsbron och ta strandpromenaden längs vattnet på vänster sida om bron. Följ strandpromenaden längs Rosendalsvägen, cirka 1 km.

Med buss:
Ta linje 69 från Centralen mot Djurgårdsbrunn, hållplats Museiparken

Med bil:
Parkering finns vid Tekniska Museet, Museivägen 7, alternativt vid Rosendals Trädgård, Rosendalsvägen 38 samt Sirishovsvägen, följ skyltar mot P-Rosendal.

Spårvagn:
Spårvagnslinje 7 från T-Centralen/Sergels Torg mot Waldemarsudde. Närmaste hållplats är Bellmansro med ca fem minuters promenad till området.