Nationalmuseums okända tavla – av Rembrandtelev

En målning i Nationalmuseums samlingar vars upphovsperson har varit okänd kan nu tillskrivas den holländske 1600-talskonstnären Carel Fabritius – en av Rembrandts elever. Det visar ny forskning som gjorts på mu


Spara som favorit

 23 maj 2024

Nationalmuseum förvärvade "Porträtt av studerande yngling" 2012 av en konstnär i Rembrandts krets, men den kunde inte tillskrivas någon specifik konstnär.

"Det var inte förrän ungefär ett år sedan som Carel Fabritius, Rembrandts mest begåvade elev, kom på tal som möjlig upphovsman. Det var inte min första idé, särskilt med tanke på hur exceptionellt få verk som har kunnat knytas till konstnären, säger intendent Carina Fryklund i ett pressmeddelande.

Fabritius betraktas som en av tidens främsta konstnärer. En tavla av konstnären spelar en avgörande roll i Donna Tartts bok "Steglitsan" från 2013.

Museets mål är att kunna visa tavlan i höst, tillsammans med verk av Rembrandt och andra 1600-talskonstnärer ur samlingarna.

 

-------------------------------------

Fler artiklar om konst: 

"Konsthallen Magasin 3 i Stockholm stänger"

"Tusen Damien Hirst-konstverk feldaterade" >>

"Frida Peterson får 2024 års Fredrik Roos stipendium" >>

"Konstnären Frank Stella död" >>

"Återfunnen målning av Caravaggio ställs ut på Prado" >>

"Recension: Klyschigt, koketterande och strategiskt - Sonia Hedstrand ser Sara Broos nya film Skärvor, håller hårt i skämskudden och vrider sig av sekundärskam i biofåtöljen.">>

"Recension: Habibi - The Revolution och Love på Medelhavsmuseet" >> 

"Recension: En hovnarr på röda mattan. Sonia Hedstrand ser Maurizio Cattelan på Moderna Museet" >>

"Recension: Farväl till övergreppsestetiken" >>