Ny bok av Staffan Bengtsson

Ulrica Hyman Valliens memoarer sammanställd av Staffan Bengtsson
Ny bok av Staffan Bengtsson

Spara som favorit

 27 april 2023

Hej Staffan, du ger ut en ny bok på Norstedts nu i veckan? Berätta!

- Ja, jag har, som jag säger, bokfört Ulrica Hydman Valliens memoarer. Ulrica skrev i hemlighet och efter hennes död 2018 så hittade Bertil, hennes man, en mängd manus och utkast i diverse gömmor. Det där har jag med familjens goda minne fått ta hand om.

Låter som en spännande uppgift. Memoarer kan ju vara rätt avslöjande, gäller det även Ulricas?

- Memoarer är väl ALLTID en källa till hemligheter? Ulrica var inte känd för att tiga i onödan och i sina texter drar hon sig inte heller för att vädra sina innersta tankar och minnen. Det är en rätt laddad bok, många som nämns vid namn.

På vilket sätt är det en ”laddad” bok?

- Jamen, arbete och kärlek - där har hon ju i ett långt liv hunnit med en hel del och allt har inte alltid enbart varit rosaskimrande idyll. I boken får vi veta mer om sådant som vi bara mycket sällan hör andra i hennes konst- och designvärld berätta. Det är tufft att vara människa, inte minst en passionerad sådan. Jag är imponerad av hur konsekvent hon levt sit liv, och hur fint hon skriver om det.

- Inte många, om ens någon, av hennes kollegor har gjort något liknande!

Något som överraskat dig mer?

- Kanske hennes litterära ambitioner. Vi har plockat med ett par noveller från 1970-talet som visar att hon ville göra saker också med t Skriva skönlitterärt, helt enkelt. Det minns jag inte att hon pratat om.

Vad har du själv bidragit med?

- Förutom att jag bokfört som revisor och städat bland glosorna? Jag har dels skrivit ett förord om händelserna kring hennes tragiska död men också en längre text där jag försöker fånga henne i ett

- Hon gjorde ju åtskilligt mer än målade tulpaner på glas, och hon fanns i en tradition där många andra kvinnor tidigare röjt mark. Det skriver jag om. Som författare har hon också släktskap med sådana pionjärer som Kerstin Thorvall och Suzanne Brøgger. Vissa partier är faktiskt riktigt svettig läsning.

Och boken finns ute nu?

-Japp. Nu ska den finnas ute i bokhandeln och på nätet. Och jag tror Ulrica skulle gillat den!

Läs mer om boken; Jag Lever!  här >> 

 

LÄS MER AV STAFFAN BENGTSSON: Recension av utställning med Laurie Anderson på Moderna Museet Stockholm - Är det bara en hype?