Mats Jonsson / Fortfarande same


Utställningen är avslutad! 17 juni - 29 januari 2023

Mats Jonsson / Fortfarande same

Först när Mats Jonssons farfar var död fick hans barn och barnbarn veta att de var samer. Hemligheten hade legat gömd i en svepask, fylld av dokument från farfaderns tid som renskötare.

svart tusch på vit kartong har Mats Jonsson tecknat historien bakom familjehemligheten allt eftersom han frilade den i arkiv och gamla människors minnen. Under arbetet med serieromanen När vi var samer insåg han att han alltid varit omgiven av samiska föremål och traditioner, utan att förstå deras innebörd. I utställningen visar han de samiska spåren tillsammans med sina teckningar, i ett försök att fylla det inre hålrum som tystnaden gräver ut i den som växer upp som assimilerad. Mats Jonsson (f. 1973, Södertälje) bor och arbetar i Sandslån, Ådalen. Han har givit ut sju självbiografiska serieromaner och fyra illustrerade barnböcker. När vi var samer (2021) tilldelades Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik och är den första serieroman som har nominerats i Augustprisets skönlitterära kategori. Mats Jonssons mål är att skildra hela sitt liv i serieform.

Hitta hit

Fler utställningar på Bildmuseet i Umeå

Fler utställningar

Katarina Norling

Drömmen i Tunis

Kärlek, sorg och längtan. Med sitt unika uttryck har Katarina Norling (1963-2019) en särskild position i svensk samti...

 12 nov - 23 apr 2023

Norrköpings Konst..., Norrköping

Ulfsunda Slott

I Gränslandet

Jag målar av ren och skär glädje. Det kan vara imman på mitt fönster eller molnet på himlen... Eller färgen på en b...

 4 feb - 22 apr 2023

Sanna Ekman, Stockholm

30 X 30

Jurybedömd salong

Favorit i repris! Väsby Konsthall bjuder in till den populära jurybedömda 30x30 salongen igen!

 18 mar - 16 apr 2023

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Mer Gallerier/Museer i närheten