Mats Jonsson / Fortfarande same

Utställningen är avslutad! 17 juni 2022 - 29 januari 2023

Mats Jonsson / Fortfarande same

 05 december 2022

Först när Mats Jonssons farfar var död fick hans barn och barnbarn veta att de var samer. Hemligheten hade legat gömd i en svepask, fylld av dokument från farfaderns tid som renskötare.

svart tusch på vit kartong har Mats Jonsson tecknat historien bakom familjehemligheten allt eftersom han frilade den i arkiv och gamla människors minnen. Under arbetet med serieromanen När vi var samer insåg han att han alltid varit omgiven av samiska föremål och traditioner, utan att förstå deras innebörd. I utställningen visar han de samiska spåren tillsammans med sina teckningar, i ett försök att fylla det inre hålrum som tystnaden gräver ut i den som växer upp som assimilerad. Mats Jonsson (f. 1973, Södertälje) bor och arbetar i Sandslån, Ådalen. Han har givit ut sju självbiografiska serieromaner och fyra illustrerade barnböcker. När vi var samer (2021) tilldelades Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik och är den första serieroman som har nominerats i Augustprisets skönlitterära kategori. Mats Jonssons mål är att skildra hela sitt liv i serieform.

Hitta hit

Fler utställningar på Bildmuseet i Umeå

Fler utställningar

Market Art Fair - Maria Hall & Ann Wåhlström

Liljevalchs

Galleri Glas bjuder in dig till ett möte mellan konstnären Maria Hall och formgivaren och glaskonstnären Ann Wåhlströ...

 17 maj - 19 maj 2024

Galleri Glas, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten