Aquanauts - Expeditionen


Utställningen är avslutad! 7 maj - 6 november 2022

Aquanauts - Expeditionen

Har du hört talas om den fantasieggande expeditionen till Siljansringen i juni 1897? Det var där som Beata Gardelius och Inga-Lisa Blomgren upptäckte de mystiska varelserna Homo Aquatis. I otroliga Aquanauts – Expeditionen får du använda alla sinnen i möten med det okända i en innovativ och sinnlig utställningsupplevelse.

I den här audiovisuella utställningen får besökaren ta del av berättelsen, titta på repliker, benrester, artefakter och fossilerade fynd som tillhörde de förtrollande varelserna. Vissa var beklädda med skal som liknade ostron och andra med snäckor.

– Utställningen är en audiell, visuell och närmst kroppslig upplevelse när man ser den. Det är spännande att kombinera en fiktiv fantasivärld, ett historiskt narrativ, visuell scenografi tillsammans med skulpturer, teckningar och fotografi. På så sätt är det här en utställning som kompletterar vårt utställningsutbud och bjuder in en stor publik att uppleva ett helhetskoncept som balanserar mellan verklighet och fiktion, säger Axel Swanstein, utställningsproducent Dunkers kulturhus.

Dessutom kan du ta del av nya rön och obestridliga bevis på att vetenskapen nu tvingas kasta den etablerade paleontologiska forskningen över ända. Dagböcker och dokument, fotografier, teckningar och 120 år gamla doftspår uppenbarar de första omtumlande kapitlen i den magiska berättelsen om Homo Aquatis, våra hittills okända anförvanter i mänsklighetens historia.

– Vi har funnit fem förhistoriska ägg som är minst sagt häpnadsväckande! Något liknade har aldrig visats i Europa, så det blir väldigt speciellt att få ställa ut dessa på Dunkers kulturhus. Vi har även framkallat tre till av forskarnas filmer som måste vara några av världens första undervattensfilmer, säger Pompe Hedengren, konstnärlig ledare Aquanauts.

Upplevelsen att få komma nära 10 unika replikor i naturlig storlek, av de hittills okända primaterna av arten Homo Aquatis; Testa Ostreae, Detractisque Corticibus, Conchea Hyacinthum, Nigrum Folium, Animantis Ramusculi, Paeloris Alba och Cochlea Brunneis, är något ingen bör missa.

Hitta hit

Fler utställningar

BJÖRN BERG

– livet som tecknare

 18 feb - 28 maj 2023

Teckningsmuseet, Laholm

Sommarutställning Marimekko - Design i tiden

Utställningen visar Marimekkos tidiga historia med handtryckta Marimekkotyger och kläder från de första mönstren fram...

 13 maj - 10 sep 2023

Kristinehamns Kon..., Kristinehamn

Den osynliga världen - Hertha Hanson, Lin de Mol och...

Utställningen Den (o)synliga världen bygger på myten kring vårgudinnan Persephone.

 18 feb - 23 apr 2023

Kristinehamns Kon..., Kristinehamn

JENNY KÄLLMAN

(we have our own song)

 21 jan - 25 feb 2023

Konstakademien, Stockholm

STENA DANICA – en utställning av Danica Dakić

Röda Sten Konsthall öppnar igen 21 januari med årets första utställning STENA DANICA av konstnären Danica Dakić. Varm...

 21 jan - 16 apr 2023

Röda Sten Konsthall, Göteborg

MARTIN KELLERMAN

- Rocky

Vardagsproblem, hybris och tankar om samtiden.

 1 apr - 25 sep 2023

Åbergs Museum, Bålsta

Mer Gallerier/Museer i närheten