Ideal och verklighet – nordisk natur


1 juni 2022 - 3 september 2023

Ideal och verklighet – nordisk natur

Den här utställningen handlar om hur den nordiska naturen skildrats i konst och konsthantverk från 1600-talet och framåt. Under olika epoker har naturen uppfattats som källa till skönhetsupplevelser, som forskningsobjekt och som identitetsskapande symbol. Utställningen bygger helt på Nationalmuseums samlingar, och har tyngdpunkten i 1700- och 1800-talens konst.

Den nordiska naturen blev först ett objekt för utländska konstnärer. På 1600-talet lyfte de fram den skrämmande skönheten i ett landskap som ännu inte tämjts av människan. Med 1700-talet kommer inte bara upplysningen och ett rationellt förhållningssätt utan också en insikt att människan själv kan hota naturen.

Romantikens dramatiskt regisserade landskap präglade bilderna av den nordiska naturen i början av 1800-talet. Senare slog ett mer naturvetenskapligt synsätt igenom. Konstnärerna ville skildra naturen med vetenskapens blick, bland annat inspirerade av Charles Darwins teorier. Den avslutande delen av utställningen visar hur konstnärer och formgivare från slutet av 1900-talet och 2000-talet reflekterat över frågor som rör bland annat ekologi och hållbarhet.

I utställningen visas målningar, teckningar, foton och konsthantverk, alla från Nationalmuseums samlingar. Bland konstnärerna finns namn som Anna Boberg, Otto Hesselbom, Pehr Hilleström, Elias Martin, Bruno Liljefors, Helmer Osslund men även mer nutida som Frida Fjellman, Kerstin Hörnlund, Ingalena Klenell, Märta Mattsson och Per B Sundberg.

 

Ingalena Klenell, Edsbjörke studio, Objekt "Det går en tråd", 2019. Glas, ugnsformat. Nationalmuseum.

Hitta hit

Fler utställningar på Jamtli

Fler utställningar

Michael Johansson, Inez Jönsson, Olle Helin

Tre konstnärer och tre separata utställningar öppnar på Pingsdagen den 27 maj. Michael Johansson har lämnat sin s...

 27 maj - 17 jun 2023

Galleri Arnstedt..., Östra Karup

Carl Tiberg

I väntan på Venus

Abstrakt realism. Spännande målningar av konstnären, författaren och konsthistorikern Carl Tiberg.

 3 jun - 10 jun 2023

Galleri Killgissa, Stockholm

Kevin Chang

GIG – PERSONEN BAKOM APPEN

"Jag tror inte att man tänker så mycket på att det är en person bakom appen liksom.”

 4 dec - 1 sep 2023

Arbetets museum, Norrköping

DEN UNDERBARA FÄRGEN

Göteborgskolorismen i nytt ljus

Med Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus presenteras koloristerna på Göteborgs konstmuseum i en omf...

 22 apr - 7 apr 2024

Göteborgs Konstmu..., Göteborg