Julia Selin och Matti Sumari

Följ en insekt till världens ände

Utställningen är avslutad! 12 juni 2022 - 7 augusti 2022

Julia Selin och Matti Sumari

 16 juni 2022

Julia Selin och Matti Sumari har försökt närma sig omvärlden genom att se på den med rötans eller slemmets logik, alltings upplösning eller genom ögonen på en flygande mal som under en kort stund lever sitt liv mellan två trädstammar någonstans.

Julia Selin arbetar med måleri i stora format.  Hennes målningar kan beskrivas som ”nattmålningar”: målningar som fördjupar sig i ett nattligt sinnestillstånd och som leder in i en kroppslig, sensitiv och känslomässig värld. Hon använder sig av kroppsminnen, hur det till exempel känns att gå över en myr eller genom en mörk skog eller hur regnet faller mot ansiktet. Hon målar med penslar, skrapor, trasor och med bara händerna. Spår av måleriakten är tydlig i slutresultatet. Färgens riktning styrs av formatet på duken, två stammar på var sin sida styr färgens riktning, en viss lutning vid trädets rot.

Matti Sumari arbetar skulpturalt med förädling av upphittat material som huvudsakligt stoff. Verken raffineras fram ur restprodukter, som dumpats i staden. Råvarorna är det urbana slagget som dyker upp i hans omgivning: plywood, paraboler, slängda replikor av designmöbler. Allt omformas. Formerna i skulpturerna hämtar Sumari bl. a. från mikroskopbilder av nyupptäckta arter av bakterier och svamparter som kan livnära sig genom att bryta ner plast.

"Röta kan förvandla fast material till slemmig gegga. Bakterier på soptippar i Bangladesh och Japan har utvecklats till att livnära sig på att bryta ner plasten som slängts till en oigenkännbar sörja.

Slem är också liv. I ett oansenligt dike vid en hårt trafikerad väg fylls vattnet av slemmiga grodägg och andra levande varelser. (En natt ligger kanske dikets vattenyta helt stilla och reflekterar en stjärna som är 40 miljoner kilometer bort).  I en tjärn någonstans föds varje natt flera tusen myggor och på bottnen av den tjärnen ligger kanske en död älg som gick igenom isen föregående vinter. Dess ruttnande kropp ligger bredvid en ketchupflaska i plast från 1988.

En snigel som kryper över ett betongfundament lämnar efter sig spår i form av en slemmig skrift ingen kan tyda."

På Trollhättans konsthall möts konstnärerna för första gången i en större gemensam utställning där deras två världar sammanfogas.

Julia Selin och Matti Sumari bor och är verksamma i Malmö med ateljékollektivet Alta Art Space som bas:

Julia Selin är född 1986 i Trollhättan, bor och arbetar i Malmö. Hon är utbildad vid Umeå Konsthögskola och Nordiska konsthögskolan, Karleby, Finland. De senaste åren har hon ställt ut på galleri Wallner, Simris, Galleri Cora Hillebrand, Göteborg och Galleri Flach, Stockholm, Wanås Art, Knislinge samt deltagit i grupputställningar på Malmö Konsthall, V Moscow International Biennale for Young Art, och Ta-da space, Köpenhamn.

Matti Sumari är född 1987 i Helsingfors, bor och arbetar i Malmö. Han är utbildad på Umeå Konsthögskola och Nordiska konstskolan, Karleby, Finland. De senaste åren har han ställt ut på Sjöbo konsthall, KH7artspace, Aarhus och ACUD gallery, Berlin samt deltagit i grupputställningar på Kunsthall Oslo, Künstlerhaus Bregenz, Österrike, Vermilion Sands, Köpenhamn, Fitzrovia gallery, London, och Moderna Museet, Stockholm.

Hitta hit

Fler utställningar på Trollhättans Konsthall

Fler utställningar

Tillsammans

Upptäck, lek och lär för hela familjen

 1 jan - 20 jan 2030

Världskulturmuseet, Göteborg

Fler Gallerier/Museer i närheten