Noa Eshkol

Rules, Theory & Passion

Rules, Theory & Passion
Utställningen är avslutad! 26 mars 2022 - 3 oktober 2022

Noa Eshkol

Norrköpings Konstmuseum inleder våren med mötet mellan textilkonst och dans. Noa Eshkol: Rules, Theory & Passion är den första större utställningen i Norden med den israeliska konstnären, koreografen och dansaren Noa Eshkol (1924-2007). Här presenteras allt från 1950-talets rörelsestudier till textila konstverk i stort format från 1970-talet och framåt. Eshkols gränsöverskridande konstnärskap fortsätter att inspirera konstnärer och dansare. I utställningen ingår fotografier av Sharon Lockhart samt videoverk av Yael Bartana och Omer Krieger.

Noa Eshkol inledde sin konstnärliga praktik på 1950-talet som dansare, koreograf och teoretiker. 1954 grundade hon sitt eget danskompani, The Chamber Dance Quartet, i Holon, Israel. Hon strävade efter att fånga och analysera kroppens rörelser och skapade därför ett notationssystem tillsammans med sin elev, den blivande arkitekten Avraham Wachman. Systemet dokumenterade och kommunicerade fysisk rörelse och kunde användas bortom dansen, som ett verktyg inom zoologi, psykologi, neurologi och medicin.

I Noa Eshkols koreografi integrerades regler och teori och en strikt disciplin gav ram för att uttrycka passion, lust och ren kreativitet. I början av 1970-talet började Noa Eshkol skapa färgsprakande textila konstverk som hon kallade väggmattor, sammansatta av stuvbitar och uppsprättade avlagda plagg.

I utställningen presenteras ett stort antal textilier från 1970-talet och framåt, inspirerade av geometri, stilleben, dans, växter i Noa Eshkols egen trädgård och utflykter i landskapet. Flera av verken visas för första gången på Norrköpings Konstmuseum.

I anslutning till utställningen har museet initierat Dansa med Noa, ett omfattande dansprojekt där dansare från Sverige, Norge och Israel skapar ett kunskapsutbyte mellan utövare och publik. Projektet tar avstamp i Noa Eshkols praktik och undersöker hur kroppen kan uttrycka erfarenheter på ett ordlöst plan. Under utställningsperioden visas flera danssolon i utställningen.

Hitta hit

Fler utställningar på Norrköpings Konstmuseum

Fler utställningar

Världens spel

A World of Games

Game on! En utställning om spel och spelande genom tiderna. Här möter 4 000 år gamla brädspel dagens spelkultur och s...

 1 apr - 18 aug 2024

Världskulturmuseet, Göteborg

FRIDA KAHLO

- HER PHOTOS

 4 maj - 1 okt 2023

Kulturhuset Stads..., Stockholm

Jimmy Robert

Asymmetrisk grammatik

Jimmy Robert arbetar med iscensättning av konsthistoriska diskussioner och samtida frågeställningar. Hans verk, som o...

 1 apr - 3 sep 2023

Moderna Museet Malmö, Malmö

Arkitekten Alfred Weissenberg

Med omsorg om det vackra, i skuggan av förföljelse och världskrig

Alfred Weissenberg (1898–1977) var verksam som arkitekt och konstnär och bodde en stor del av sitt liv i Nyköping. Ha...

 19 nov - 3 sep 2023

Sörmlands museum, Nyköping