DEN UNDERBARA FÄRGEN
Göteborgskolorismen i nytt ljus

Utställningen är avslutad! 22 april 2023 - 7 april 2024

DEN UNDERBARA FÄRGEN

 30 januari 2023

Med Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus presenteras koloristerna på Göteborgs konstmuseum i en omfattande utställning med nya perspektiv.

Starka färger, yviga penseldrag, personliga motiv och känslofyllda visioner karaktäriserar göteborgskoloristernas måleri. Med Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus presenteras koloristerna på Göteborgs konstmuseum i en omfattande utställning med nya perspektiv. Publiken får möjlighet att möta flera namn ur konstnärskretsarna och upptäcka mer av konstens sammanhang i staden och i tiden.

– Göteborgskoloristerna är populära hos vår publik. Men de mest kända koloristerna ingår i en betydligt bredare rörelse. Man kan tala om ett Göteborgsmåleri över flera generationer, säger museichef Patrik Steorn.

Under 1930-talet blomstrade göteborgskolorismen i en kraftfull färgexpressionism som saknar motsvarighet i landet. Det är en visuellt slagkraftig men också taktil konst som väcker betraktarens sinnen. Motiven valdes från den närmsta omgivningen: porträtt och självporträtt, modellstudier, landskap, stadsbilder och stilleben. Färgerna användes i sin fulla bredd och styrka och skapade tillsammans med penseldragens rytm och oljefärgens tjocklek ett nyskapande uttryck.

Framgångssaga och tragisk historia

Berättelsen om göteborgskolorismen är en framgångssaga om hur några elever på Valand, de flesta från enkla förhållanden, lyckades skapa en livskraftig konstriktning med nationell räckvidd. Men det är också en tragisk historia då flera av dem drabbades av psykisk sjukdom och dog i förtid. Måleriet finns kvar och fängslar nya generationer av betraktare samtidigt som myterna om dessa konstnärer hållits vid liv. En del av dessa myter utmanas i utställningskatalogen.

Göteborgskoloristerna utgick från den synliga världen, direkta synintryck eller minnesbilder. De släppte aldrig kontakten med denna verklighet. Tvärtom stimulerades de i mötet med den och sökte sig gärna till inspirerande miljöer och landskap som Bohuslän, Hanhals, Bornholm eller Franska Rivieran. I deras måleri möter man också levande skildringar av staden Göteborg, som Göranssons utsikter från lägenheten i Landala, Ivarsons vyer från sina olika ateljéer vid Järntorget och Packhusplatsen, Sandbergs skildringar av kaféer och folkliv kring Drottningtorget och Lilla Bommen, men också bilder av hamnen som stimulerade konstnärernas fantasi med sin doft av öppet hav och främmande länder.

Utvidgad krets av konstnärer

I utställningen Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus samsas de mest kända namnen med en rad andra tidigare förbisedda men inspirerande konstnärskap, inte minst de kvinnliga pionjärerna.

– Det är första gången sedan 1980-talet som museet visar en stor utställning med göteborgskoloristerna. Nu görs det med ett nytt grepp och många fler konstnärer. Då var exempelvis inga kvinnliga konstnärer representerade medan den nya utställningen lyfter fram flera kvinnliga kolorister som Maj Arnell, Karin Parrow och Magda Ringius, säger museichef Patrik Steorn.

Dessutom visas såväl föregångare som efterföljare för att understryka kontinuiteten i det koloristiska måleriet på västkusten. Utställningen innehåller även verk av danska och norska kolorister, vilka utgjort förebilder för och paralleller till göteborgskoloristerna. Därmed sätts riktningen in i ett skandinaviskt sammanhang.

– Källorna finns i den franska konsten, inte minst hos Henri Matisse. Men göteborgskoloristerna gör något eget av dessa influenser. Kolorismen är inte isolerad till Göteborg. Göteborgskoloristerna bör snarare ses som delaktiga i ett skandinaviskt nätverk av konstnärer som intresserar sig för färgens uttrycksmöjligheter, säger Kristoffer Arvidsson, forskningsledare på Göteborgs konstmuseum och curator för utställningen.

Ragnar Sandberg, Den blå bussen, 1938, Göteborgs konstmuseum, foto: Hossein Sehatlou.© Ragnar Sandberg

 

Koloristerna inspirerades på konstmuseet

Göteborgs konstmuseum har hela tiden varit en betydelsefull plats för kolorismen i staden. De unga konstnärerna besökte de nyöppnade lokalerna under 1920-talet och blev inspirerade av samlingen. Idag har museet landets främsta samling av göteborgskolorister. Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus är en jubileumsutställning för 2023, då Göteborgs konstmuseums byggnad fyller 100 år och Göteborg firar sin 400-årsdag (som ägde rum 2021). Det är en efterlängtad hyllning till stadens egen konsthistoria.

Utställningens största del om göteborgskoloristerna och deras efterföljare visas i Etagerna. Den del som behandlar föregångare samt danska och norska kolorister visas i sal 24 och 25 på våning sex. Utställningen omfattar 219 verk i olika tekniker som måleri, akvarell, teckning, grafik samt en skulptur.

Ny forskning presenteras i utställningskatalogen

I samband med utställningen presenterar en omfattande rikt illustrerad katalog ny forskning som fördjupar sammanhangen kring konsten i nyskrivna essäer av ett flertal forskare och författare. Genom att lyfta fram stadens betydelse, gallerier, samlare och mottagande, konstnärsroll och historieskrivning bidrar texterna till att vi kan se hela strömningen i nytt ljus.

Utställningskatalogen som ges ut i samarbete med Appell Förlag innehåller texter av Kristoffer Arvidsson, Per Dahlström, Martin Gustavsson, Andrea Kollnitz, Lydia Sandgren, Patrik Steorn, Håkan Wettre, Jeff Werner och Eva Zetterman. Boken ges ut i en svensk och en engelsk utgåva. Den finns till försäljning i vår museibutik och i den digitala och fysiska bokhandeln.

Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus

Göteborgs konstmuseum

22 april 2023–7 april 2024

 

Hitta hit

Fler utställningar på Göteborgs Konstmuseum

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten