JOCKUM NORDSTRÖM

Inget papper, inga mynt
27 januari - 14 maj 2023

JOCKUM NORDSTRÖM

I utställningen Inget papper, inga mynt visar Jockum Nordström verk från sin allra senaste produktion, teckningar, objekt och collage, varav merparten hämtats direkt från ateljén till Liljevalchs+ salar.

Jockum Nordström är en konstnär med en helt egen trevande och känslig ton som bottnar i en egensinnig värld där varje linje och gest är nogsamt avstämd och där varje radering har sin funktion och mening.

Var och en av Jockums teckningar är närmast som ett eget universum med en helt egen besynnerlig logik. Allt korsar och växlar in i vartannat. Otidsenlig klädsel, hatt och mustasch, sekelskifte och erotik, förort och arkitektur.

Ytan är spefullt enkel men bakom blyertsen finns mödan, det nattliga arbetet att få till det. Bakom allt finns också en närmast barnslig upptäckarglädje och dialog med det som berättas. Teckningarna ta­lar till Jockum medan han, med sitt musikaliska och litterära öra, ömt småpratar med dem.

I utställningen visar Jockum för första gången mobila skulpturer – spröda och vilsna strukturer där ackord och balans hela tiden tycks vara på gränsen till tabula rasa. Sammanfogade av enkla material som stålgalgar, trälister eller pappbitar och från vilka bildbitar, porträtt ur böcker eller fläckade papperslappar hänger i luften. Den grundläggande driften är kanske en slags spa­ning efter konstens urämne. Reduktioner för att komma in i den bräckligaste av psykologins kärnor. Märkvärdigt, nödvändigt och modigt, bort­om allt.

Jockum Nordström är född 1963, han bor och arbetar i Stockholm.

Läs intervju med Jockum Nordström i vårens utgåva av Konstguiden!

Hitta hit

Fler utställningar på Liljevalchs

Fler utställningar

PÅ ARMLÄNGDS AVSTÅND

- Hundra år av nordisk konst

På armlängds avstånd är en samlingsutställning som består av verk från Tangen-samlingen som ägs och förvaltas av nors...

 11 mar - 1 okt 2023

Artipelag, Gustavsberg

MARTIN KELLERMAN

- Rocky

Vardagsproblem, hybris och tankar om samtiden.

 1 apr - 25 sep 2023

Åbergs Museum, Bålsta

Porträttsamlingen

Sveriges kändisar hänger på Gripsholm

På Gripsholms slott finns det äldsta nationella porträttgalleriet i världen – Svenska statens porträttsamling. Det hö...

 1 maj - 30 sep 2023

Gripsholms Slott, Mariefred

Mer Gallerier/Museer i närheten