Lars Kleen

Flod

Utställningen är avslutad! 27 maj 2023 - 14 januari 2024

Lars Kleen

 27 januari 2023

Nu presenterar Norrköpings Konstmuseum utställningen Flod, en omfattande utställning med konstnären Lars Kleen.

I den helt nya utställningen Flod visas sextio år av konstnärlig verksamhet med sinnrika konstruktioner, modellbyggen och teckningar.

Lars Kleen (f. 1941) rör sig i gränslandet mellan konstruktion, arkitektur och installation. Utställningen består av både helt nya och några äldre konstruktioner, teckningar och modeller. Britta Kleen (f. 1944) visar ritningar till konstruktionen Rep (1995). I presentationen ingår också fotografier av Gunnar Smoliansky (f. 1933) från 1973-2015.

Flod är Lars Kleens första utställning på Norrköpings Konstmuseum. Galleri 5 och 4.

Jag försöker i min konst skildra någon form av brytpunkter; balansen mellan att något ska brista eller hålla samman. / Lars Kleen

 

Om konstnären:
Lars Kleen (f. 1941) studerade vid Det Kongelige Dansk Kunstakademi i Köpenhamn och Konsthögskolan i Krakow 1962-65. En tid därefter arbetade han på ett småbåtsvarv på Ingarö. Där lärde han sig hantverket som möjliggjorde en ny riktning från måleri till konstruktion. Med stor integritet började Kleen arbeta med storskaliga projekt, ofta i nedlagda fabrikslokaler eller i den egna verkstaden.

Under sextio år har Lars Kleen (f. 1941) skapat konst av vardagliga material som trä, cement och metall. Arbetet utför han i en verkstad inhyst i ett nedlagt linoljekokeri i Nacka utanför Stockholm. Lars Kleen kallar sina verk för konstruktioner – istället för skulpturer. Det anger ett sätt att arbeta på som positionerar hans konstnärskap i gränslandet mellan konst, arkitektur och installation. Konstruktionerna är sinnrikt utformade och blir sällan helt färdiga; de som följt Kleens konstnärskap vet att en konstruktion kan återkomma i många bearbetade versioner. Det är ett sätt att skapa konst på som kan liknas vid jazzens variationer på ett och samma tema.

Lars Kleen fick sitt genombrott med den omskrivna utställningen Sjö i ett hamnmagasin i Stockholm 1973. Redan då stod grundtemat i hans konst klar; viljan att gestalta livets kretslopp av uppbyggnad och upplösning, styrka och skörhet.

Lars Kleens verk trotsar ofta fysikens lagar i sin gestaltning och materialet tycks komma till liv. Tematiskt återkommer Kleen till motiv som hus, båtar eller natur och låter formerna förmedla något grundläggande om livet och allt det som är starkt och skört på en och samma gång. Det är som att Lars Kleen vill bejaka motsättningarna – just eftersom livet är fullt av dessa.

Utställningen invigs den 27 maj kl. 13:00. Fri entré till museet under hela dagen!

 


Lars Kleen, Flod, 2020-2023 och Vägg, 1986-1989. Foto Petter Antonisen

 

Hitta hit

Fler utställningar på Norrköpings Konstmuseum

Fler utställningar

Peter Kinny – ETT TILL ETT

Utställningsstipendiat

Peter Kinny – ETT TILL ETT

 12 okt - 23 nov 2024

Konstakademien, Stockholm

Anslagets Konst

Anslagets Konst är en grupputställning som tar oss med bakom kulisserna och blottlägger hur en utställning egentligen...

 6 dec - 4 maj 2025

Malmö Konstmuseum, Malmö

Fler Gallerier/Museer i närheten