MASSPRODUCTIONS

– Sculptures from the Factory

– Sculptures from the Factory
Utställningen är avslutad! 8 februari 2023 - 19 mars 2023

MASSPRODUCTIONS

 13 januari 2023

Designens x-faktor undersöks i ny utställning på Sven-Harrys konstmuseum- 8 februari – 19 mars 2023

Sven-Harrys konstmuseum inleder 2023 med att ställa frågan ”Var kommer konsten in?”

Museet har bjudit in formgivarna Magnus Elebäck och Chris Martin, grundare till det internationellt erkända, Stockholmsbaserade möbelföretaget Massproductions. Utställningen undersöker kopplingen mellan industri och konst samtidigt som den sätter fingret på den mystiska ”x-faktorn” – det som gör bra design fantastisk.

– Vad händer när industriella tillverkningsverktyg och processer flyttar från fabriksgolvet till en konsthall? Verktyg och processer som ursprungligen är ämnade att ge liv åt vackra objekt men aldrig själva stå i centrum. Plötsligt förändras det brutala och ändamålsenliga till vackra skulpturer och installationer säger Chris Martin, designchef på Massproductions.

I utställningen ställs frågor i en serie lekfulla, konstnärliga och upplysande installationer. Vilken är den omätbara specialingrediensen som utmärker vissa produkter? Är det ren magi, logiskt tänkande eller en kombination av båda? Med utgångspunkt från sju verk, hämtade från sju olika idéer och 13 olika industriella processer djupdyker Chris Martin och Magnus Elebäck ned i komplexiteten det innebär att producera de produkter vi i vardagen tar för givna.

–Hela grunden till att vi startade Massproductions ligger i vår besatthet kring vilka de ultimata förutsättningarna för fantastisk design är, och svaret är att hitta balansen mellan konst och industri. När vi fick frågan från Sven-Harrys konstmuseum att ställa ut var det naturligt att skapa en utställning kring ämnet, förklarar Magnus Elebäck, vd för Massproductions.

2023 är tredje året i rad som Sven-Harrys konstmuseum gör en designutställning. – Denna utställning tar vid där vår hantverksutställning slutar. I den ställer vi bokstavligen ut människorna bakom verken som berättar om och visar sin hantverkskunskap. Nu går vi från det fysiska hantverket, där produktionen bokstavligen sitter i händerna, till designobjekt och den industriella tillverkningsprocessen i en poetisk och modern tolkning. Det ska bli mycket roligt att välkomna besökarna till en lekfull och konstnärlig designutställning, säger museichef Dragana Kusoffsky Maksimović.

Massproductions – Sculptures from the Factory öppnar 8 februari i samband med Stockholm Design Week 2023, och visas till och med 19 mars på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.

Hitta hit

Fler utställningar på Sven-Harrys konstmuseum

Fler utställningar

BORTOM DET BÄRBARA

Fyra modekreatörer i dialog med samlingen

 13 maj - 7 jan 2024

Göteborgs Konstmu..., Göteborg

Fler Gallerier/Museer i närheten