UFO NORRKÖPING

Fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv

Fenomenet, filmen och världens största ufo-arkiv
11 mars - 5 november 2023

UFO NORRKÖPING

Har du någonsin tittat upp mot stjärnhimlen och undrat om vi är ensamma i universum? Då är UFO Norrköping en utställning för dig. Invigs på Arbetets museum 11 mars 2023!

”Ufo-arkivet har helt klart väckt något hos oss på museet. Vi fångades av sökandet efter fakta och passionen hos människorna som arbetar där” – Johanna Haverlind, utställningschef

Allt började med ett arkiv i en källarlokal. Ett verklighetens Arkiv X som blev startskottet för årets stora svenska äventyrsfilm. Ufo-arkivet – eller Archives for the Unexplained (AFU), som det egentligen heter – grundades i Södertälje år 1973 och flyttade till Norrköping 1979. I dag samlar arkivet omkring 75 000 rapporter om ufo-observationer från världens alla hörn.

Den nya utställningen på Arbetets museum skapas i samarbete med Archives for the Unexplained och filmkollektivet Crazy Pictures i Norrköping. Crazy Pictures ligger bakom den uppmärksammade storfilmen UFO Sweden, som inspirerats av arkivet. Precis som i UFO Sweden spelar Norrköping en viktig roll i utställningen. Här kan du utforska ufo-observationer från trakten och titta närmare på rekvisita och bortklippta scener från filmen. Du får lära känna personerna bakom arkivet och veta mer om hur arbetet med att kritiskt granska UFO-rapporter går till. Allt varvat med en stor dos av både nostalgi och mystik.

Utställningen ”UFO Norrköping” är producerad av Arbetets museum och visas den 11 mars–5 november 2023.

Hitta hit

Fler utställningar på Arbetets museum

Fler utställningar

GAURI GILL

Stor utställning med över 200 verk av den indiske fotografen Gauri Gill som långt borta från Indiens stadskärnor har...

 26 jan - 10 apr 2023

LOUISIANA MUSEUM..., Humlebæk

Bella Rune

String Revolution

 25 mar - 21 maj 2023

Ronneby Konsthall, Ronneby

AfterGlow – nytt nordiskt porslin

Finns det ett gemensamt uttryck i det nordiska porslinet? Utställningen AfterGlow undersöker frågan i vilken tretton...

 4 jun - 23 apr 2023

Gustavsbergs Pors..., Gustavsberg

Mer Gallerier/Museer i närheten