HAVET - OCEAN




11 oktober 2024 - 27 april 2025

HAVET - OCEAN

 22 december 2023

Drömmar och mardrömmar, längtan och ångest, skönhet och skäck. HAVET är en ny tematisk utställning som tar oss med på en resa både på och under ytan. Myter, historia, konst och vetenskap blandas med och nutida liv möts i denna stora utställning. 


J.C. Dahl, Søstykke med vrag, 1831. Statens Museum for Kunst.

OCEAN är tänkt som en stor tematisk utställning, där myter, historia och nutid smälter samman. Och där konst, kultur och vetenskap möts. Utställningen kommer att ta upp hela museets södra flygel och består av tre övergripande teman: 1) Havet mellan konst och vetenskap, 2) Det sublima och mytologiska havet och 3) Det antropocena havet. 

Vi vet mer om Mars yta än om haven som täcker mer än 70 % av vår egen planet. Men ju mer vi dyker under ytan, desto mer otroliga saker verkar dyka upp. Och i vår fantasis rike översvämmas vi bokstavligen av bilder, berättelser och fantastiska varelser.

Vi människor, liksom allt annat liv, kommer från havet som vi både fruktar och längtar efter. Under antiken skrev filosofen Platon att "vi lever runt havet som myror eller grodor runt en damm." Men trots vår egen obetydliga storlek kan vårt inflytande nu spåras överallt i världshaven.

Därmed är haven inte längre bara en reservoar för vår samlade fantasi av gudar, monster och sagor. Till stor del har de blivit ett gigantiskt skrot och en resurs som utnyttjas till max.

OCEAN samlar verk av en rad hyllade konstnärer, både historiska och nutida: John Akomfrah, El Anatsui, Anna Atkins, Nina Beier, Caspar David Friedrich, Ellen Gallagher, Susan Hiller, Utagawa Kuniyoshi, Georgia O'Keeffe, Jean Painlevé, Allan Sekula, Emilija Škarnulytė, August Strindberg samt Wolfgang Tillmans.

Utställningen HAVET följer i fotspåren av de tidigare stora tematiska utställningarna på Louisiana;  ARKTIS (2013) och MÅNEN (2018) 


Georgia O'Keeffe, Seashell, open, 1926, Foto: Courtesy Dallas Museum of Art

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten