Cypern genom tiderna
1 januari 2023 - 1 januari 2030

Cypern genom tiderna

 03 mars 2023

Upptäck ön Cyperns fantastiska historia och kultur!

För antikens greker var Cypern främst känt som kärleksgudinnan Afrodites födelseplats - men Medelhavsmuseets Cypernutställning spänner över mer än 7000 år av cyprisk kultur, från stenåldern till romersk kejsartid. Spännande arkeologiska fynd berättar om öns enorma rikedomar, men också om täta kontakter mellan Cypern och andra kulturer i östra medelhavsområdet.


Cypern är Medelhavets tredje största ö, och under bronsåldern var Cypern ett viktigt nav i den forntida världens nätverk av handelskontakter. Öns geografiska läge och rika metallfyndigheter gjorde den till mötesplats för människor från många olika håll. Med sig hade de varor och idéer från det forna Egypten, Mellanöstern, Anatolien och Grekland. Dessa kontakter kan besökaren se i de utställda fynden.


Centrum i Cypernutställningen utgörs av de spektakulära fynden från kultplatsen Ajia Irini. I en enorm monter möter besökaren nästan 1000 terrakottafigurer ansikte mot ansikte. De är högtidliga gåvor till en okänd gud, och är uppställda kring den heliga sten som innehöll gudens magiska kraft. Medelhavsmuseets världsunika Cypernsamling lockar idag till sig arkeologer från hela världen.

CYPERN GENOM TIDERNA

Hitta hit

Fler utställningar på Medelhavsmuseet

Fler utställningar

Peter Kinny – ETT TILL ETT

Utställningsstipendiat

Peter Kinny – ETT TILL ETT

 12 okt - 23 nov 2024

Konstakademien, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten