KARIN BROOS

- Svart sol

- Svart sol
2 maj 2023 - 27 augusti 2023

KARIN BROOS

Karin Broos är en av Sveriges mest framstående målare. I sommar visas den hittills största presentationen av hennes verk.

Motiven i Karin Broos bildvärld är få, vardagliga och återkommande. Stående och sittande gestalter vid en badbrygga. Tupplurar i sängar och soffor. Kvinnor och barn framför badrumsspegeln. I det tillsynes händelselösa fångas betydelsefulla ögonblick och stämningar som normalt undflyr vår uppmärksamhet. Karin Broos verk ter sig ofta förföriskt idylliska. Hon räds inte det fagra och ljusa. Samtidigt är grundtonen melankolisk. Måleriet färgas av förnimmelser av sorg och en nattsvart samtid. Känslan av förlust är stundtals total. Ofta ses skönhet och förgänglighet som motstridiga fenomen. I Karin Broos måleri existerar de likt två sidor av samma mynt. Där finns alltid skönhet i det förgängliga och förgänglighet i det sköna. Död och liv, saknad och tröst, förtvivlan och hopp, lever sida vid sida. Över målningarna lyser melankolins svarta sol, inifrån strömmar ett varmt ljus.

Svart sol är Karin Broos hittills mest omfattande utställning och inrymmer flertalet nya verk som aldrig tidigare visats för publik.

I samband med utställningen publiceras boken Karin Broos, Ögonblick av liv med texter av Karin Broos, lyrik av poeten Jila Mossaed och ett samtal mellan Karin Broos och Isak Nilson, vice konsthallschef på Liljevalchs. Boken är framtagen av Bonnier Fakta och Liljevalchs.

Karin Broos är född 1950 i Uppsala och är bosatt i Östra Ämtervik, Värmland sedan 1975

Karin Bros, Månskensnatt, 2022, Akryl på duk

Hitta hit

Fler utställningar på Liljevalchs

Fler utställningar

Akvarellmålare från Luleå i norr till Glemmingebro i...

Akvarellmålare från Luleå i norr till Glemmingebro i söder

 12 maj - 4 jun 2023

Madsen Härdig Akv..., Lund

TUBE av Numen / For Use

En svindlande social skulptur skapad av designkollektivet Numen / For Use.

Välkommen att kliva in i verket Tube! Ett nät där du bjuds in att klättra i en slinga och uppleva rummet på ett helt...

 1 apr - 27 aug 2023

Textilmuseet, Borås

Adèle Essle Zeiss

Statolit

”Statolit” är en installation­ och performance för tre dansare som kommer att uppföras vid ett flertal tillfällen und...

 18 feb - 3 sep 2023

Moderna Museet Malmö, Malmö