PLACE
av Dorte Mandrup

Utställningen är avslutad! 26 maj 2023 - 3 september 2023

PLACE

 09 maj 2023

I sommar gästar den danska arkitektbyrån Dorte Mandrup Liljevalchs+ med arkitekturutställningen PLACE.

Oändliga horisontlinjer, extrem kyla, blåst och is, kollektiva minnen och karga kustområden. Utifrån ett konstnärligt, humanistiskt och vetenskapligt perspektiv skapar den danska arkitektbyrån Dorte Mandrup byggnader som är starkt förankrade i platserna de uppförs på. Det handlar inte om sentimentalitet utan snarare om ett behov av att ge någonting betydelsefullt tillbaka till varje plats och att öka kunskapen om den.

Utställningen PLACE är arkitektbyråns kärleksbrev till kontexten och bjuder in besökaren att utforska och gräva fram de specifika berättelser som inspirerat dem i fyra unika arkitekturprojekt. Projekten presenteras i Liljevalchs salar i form av skulpturala modeller som belyser dialogen mellan plats och byggnad och som i likhet med Stockholm har en relation till vatten. Besökaren tas med på en resa genom fyra olika platser, från de gulbruna våtmarkerna vid Vadehavet till Arktis hisnande vidder och Norska havets gåtfulla undervattenslandskap. Utöver modellerna innehåller utställningen objekt, material och studier som ger besökaren en inblick i Dorte Mandrups kreativa process och hur byrån förhåller sig till kontexten.

Utställningen är producerad av den Köpenhamnsbaserade arkitektbyrån Dorte Mandrup och visas på Liljevalchs i ett samarbete mellan konsthallen, Aedes Architecture Forum i Berlin och PopupArch Stockholm.


Ilulissat Icefjord Centre, Greenland

Mandrup. Foto: Tuala Hjarno

 

Dorte 

Hitta hit

Fler utställningar på Liljevalchs

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten