Malin Grumstedt, keramik

Konstruktioner

29 mars 2024 - 28 april 2024

Malin Grumstedt, keramik

 25 januari 2024

Malin Grumstedt gör kavlade kärlformer med inspiration från landskap och trädgård i glaserat stengods och infärgad porslin i en teknik hon kallar keramisk intarsia.

Utställningsåret 2024 i Sadelmakarlängans galleri börjar med Malin Grumstedt som har arbetat med en serie arkitektoniskt inspirerade keramiska skulpturer.

Hus, murar, trappor och ruiner har tagit gestalt i kavlad och handbyggd stengodslera. Malin Grumstedt kallar sin utställning "Konstruktioner". Så här berättar hon själv om sina tankar kring utställningen;

Tak, väggar, dörrar och fönster är element som uppfinningsrikt kombinerats i allt från kojor till ståtliga palats. Vi staplar, murar och bygger för att komma in, ut, upp och under. Men våra konstruktioner är ständigt stadda i förfall och upplösning. Till slut rasar alltid tornet av klossar.

Verken har sitt ursprung i ett utforskande av det keramiska materialets konstnärliga potential. Malin har experimenterat med olika tillsatser till leran för att påverka dess egenskaper och vidareutvecklat arbetet med keramisk intarsia, som har blivit något av hennes signum.


Så här berättar Malin vidare;

Jag har försökt hitta en gestaltning av både den utsatthet och den skaparkraft som präglar den mänskliga existensen. I en värld av flodvågor, stormar och eldsvådor strävar vi efter att skapa skydd mot tillvarons hotande krafter. Tunna och sköra är de väggar vi reser, men ändå ger vi inte upp.

Malin Grumstedt är bosatt och verksam i Nyköping och medlem av konsthantverkskooperativet Kaolin i Stockholm.


Under påskdagarna 29/3-1/4 när Konstpåsk pågår vid Österbybruks herrgård kommer du att möta Malin i galleriet.

Hitta hit

Fler utställningar på Sadelmakarlängan

Fler utställningar

Ur ugglornas dunkla skog

Naturfoto av Victor Hellros

Victor Hellros (född 1989) är naturfotograf, uppvuxen och bosatt i Nyköping. Med kameran fångar han vilda djur i dera...

 3 feb - 26 maj 2024

Sörmlands museum, Nyköping

Harriet Backer

Möt en pionjär inom norsk sekelskifteskonst.

 22 feb - 18 aug 2024

Nationalmuseum, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten