Dimitris Makrygiannakis




Lars Tunbjörkpriset 2024

19 oktober 2024 - 26 januari 2025

Dimitris Makrygiannakis

 03 oktober 2024

I Lars Tunbjörkpristagare 2024 - Dimitris Makrygiannakis utställning på Borås Konstmuseum presenteras Makrygiannakis glimtar från den värld som intresserar honom. Han vill inte bara visa upp händelserna i sig, utan även lyfta fram vidare betydelser som sporrar betraktaren till eftertanke.

Juryns motivering: "Dimitris Makrygiannakis är en streetfotograf som går utanför ramarna. Med sin komposition hittar han surrealistiska vinklar, ofta med humor, ur helt vanliga vardagssituationer. Han har en intelligent blick och en egen stil som inte liknar något annat."

 

Dimitris Makrygiannakis (född 1979) arbetar som överläkare i reumatologi på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Efter en rad händelser år 2010 upptäckte han konstnärligt fotografi, hänfördes, och sedan dess är fotografi en viktig del av hans liv. Han började med gatufotografi men tar idag bilder av allt som han tycker har konstnärligt värde. Makrygiannakis är den förste mottagaren av Lars Tunbjörkpriset som har en annan bakgrund än att vara verksam som professionell fotograf.

 

I den aktuella utställningen presenterar Makrygiannakis glimtar från den värld som intresserar honom och fördjupar sig dessutom ytterligare i fotografiets möjligheter genom att skapa diptyker. Han vill inte bara visa upp händelserna i sig, utan även lyfta fram vidare betydelser som sporrar betraktaren till eftertanke.

 

Makrygiannakis är medlem i det internationella fotografkollektivet ”Burn My Eye” och år 2013 vann han förstapriset i ”Invisible Photographer Asia”, en av de största tävlingarna för gatufotografi i Asien. Han har medverkat i flera utställningar världen över som exempelvis "Head On Photo Festival", Australien, "Miami Street Photography Festival", USA och "Thessaloniki Photo Festival", Grekland. Han har såväl föreläst på festivaler och även lett workshops inom gatufotografi. För närvarande är han i färd med att själv publicera sin första bok, som bär titeln ”Rodina”.

 

Priset är instiftat av Tore G Wärenstams Stiftelse i Borås och delas ut i samarbete med Lars Tunbjörks Stiftelse, till en fotograf som arbetar i Lars Tunbjörks anda.

Hitta hit

Fler utställningar på Borås Konstmuseum

Fler utställningar

Berätta! Berätta!

Bilder ur Lena Sjöbergs böcker för barn och unga

Upptäck en magisk värld av berättande och bildkonst genom Lena Sjöbergs böcker för barn och unga. Utställningen Berät...

 27 apr - 3 nov 2024

Norrköpings Konst..., Norrköping

Fler Gallerier/Museer i närheten