Poly

29 augusti 2024 - 2 februari 2025

Poly

 11 oktober 2024

Plast är inte alltid kostnadseffektivt att återvinna och därför dumpas stora mängder plast i Asien från västvärlden.

Plastföroreningar skapar problem för det marina livet och påverkar fisket och skapar ytterligare komplikationer för en redan utsatt och ekonomisk skör grupp av människor i den så kallade tredje världen. I utställningen Poly tar bildjournalist Olof Jarlbro avstamp i frågor kring plastdumpningens konsekvenser och hur det förhåller sig till hållbar produktion.

Plast är en del av vår vardag och den senaste rapporten visar att vi i Sverige använder 150 kilo plast per person och år. Av detta är merparten förpackningar. Omkring åtta miljoner ton plast hamnar globalt i våra hav varje år och det uppskattas att 150 miljoner ton plast cirkulerar i haven i dag.

Namnet på utställningen, Poly, är en förkortning för polyten och den vanligaste tillverkande formen av plast. Det är en polymer som främst används för förpackning som plastpåsar, plastfilmer, geomembran och PET-flaskor.

Det var i Olof Jarlbros tidigare projekt som han kom i kontakt med plastföroreningar och började intressera sig för att dokumentera detta samhällsproblem. Poly dokumenterar plastdumpningens konsekvenser med fotografier från Vietnam, Filippinerna, Indien och Indonesien. För att få en djupare inblick i ämnet har Jarlbro även intervjuat en del av personerna som arbetar med att samla in plast.

Om Olof Jarbro
Olof Jarlbro är född 1978 i Helsingborg där han också växte upp. Som ung flyttade han till New York för att studera på International Center of Photography, och några år senare flyttade han vidare till Prag för att fortsätta sina studier på FAMU – The Academy of Performing Arts. Efter att ha rest runt och arbetat på flera ställen i världen är han nu bosatt i Bulgarien.

Jarlbro är idag en internationellt etablerad bildjournalist med världen som arbetsfält. Han har fotograferat drogkrig och tuppfäktning i Filippinerna, och skildrat krigen i Ukraina och Syrien. Men han skildrar inte bara krig och konflikter, utan också människors vardagliga liv. Och det är människors historier som motiverar honom att fotografera.

Hans bilder har publicerats internationellt i en rad tidningar, tidskrifter och böcker världen över. I samband med utställningen Poly kommer han också att släppa en ny bok med samma namn.

Hitta hit

Fler utställningar på Dunkers Kulturhus

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten