7 december 2024 - 6 april 2025
Göteborgs konstmuseum avslutar året med en utställning som rymmer nya verk av konstnärerna Emelie Röndahl och Lena Trapp, två av årets mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium.
Lena Trapp (f 1974) arbetar med skulptur, installation och 3D-animation. I sitt konstnärskap utforskar hon ofta ämnen som minne, tid och det undermedvetna.
Emelie Röndahl (f 1982) arbetar med textil, skulptur och rörlig bild. Återkommande teman är den kvinnliga kroppen och dess relation till självuppfattning, bekräftelse och individuell upplevelse.
Lena Trapp i ateljén, Foto: Stenastiftelsen Peter Claesson
– Lena Trapp har valt att skapa ett stämningsmättat, virtuellt rum som förenar natur och teknologi. Här samsas en gigantisk snäckskulptur, skapad av modern 3D-teknik, med ett digitalt videoverk som svämmar ut och över i det fysiska rummet. Jag vågar påstå att man blir både blöt om fötterna och bortsvept av världen hon bygger upp, säger Johan Sjöström, intendent på Göteborgs konstmuseum.
Producenten och musikern Christopher Berg, som tidigare jobbat med bland andra Depeche mode och Robyn, har tagit fram ett undervattenssoundtrack till Lena Trapps rumsliga miljöer och videoverk.
Emelie Röndahl, Maxim (2019–2020), handvävd rya i ull och lin. Foto: Mandi Gavois
– Emelie Röndahl tillhör en ung generation textilkonstnärer som behandlar traditionen med både respektlöshet, kunskap och kärlek. I stället för att klippa bort de överblivna trådarna i ryaväven, låter hon dem hänga och bilda ett snörvlande och blödande uttryck. Hon lyfter fram ryateknikens dubbelsidighet i en serie vävda rumsskulpturer, möjliga att betrakta från båda håll. Utställningen på Göteborgs konstmuseum är hennes hittills största för Göteborgspubliken, vilket vi är väldigt stolta över, säger Johan Sjöström.
Vid sidan av ett tiotal figurativa ryamattor i storformat, främst föreställande porträtt och inzoomade delar av kvinnokroppen, presenterar Emilie Röndahl två rörliga videoverk i utställningen, samt ett nyproducerat självporträtt i rya.
Om Stenastiftelsen
Stenastiftelsen är en viktig aktör i västsvenskt kulturliv som ger en unik chans till nyproduktion och synlighet för konstnärer. I år erhåller sex kulturutövare 300 000 kr vardera som syftar till att stimulera vidareutveckling. Sedan 1996 har stiftelsen delat ut 167 utbildningsstipendier till talangfulla personer som arbetar med bland annat konst, musik, teater, dans, litteratur, design, scenografi och cirkuskonst. Vidare har stiftelsen lämnat bidrag till många olika forsknings- och kulturprojekt.
Stenastiftelsens årsbok innehåller ett rikt bildmaterial och längre intervjuer med årets samtliga kulturstipendiater. Boken finns att köpa i vår museibutik. I utställningen visas också filmer med stipendiaterna som ger ytterligare möjlighet till fördjupning.
Årets samtliga mottagare av Stenastiftelsens kulturstipendium 2024:
Filmskaparen Gabriella Pichler
Konstnären Lena Trapp
Operasångaren Hannes Öberg
Konstnären Emelie Röndahl
Musikern och låtskrivaren Daniel Lemma
Skådespelaren Karin de Frumerie
Människan har i alla tider sökt förklaringar till underliga fenomen, märkliga drömmar eller känslan av en osynlig när...
13 sep - 31 dec 2025
Etnografiska museet, Stockholm
Plast är inte alltid kostnadseffektivt att återvinna och därför dumpas stora mängder plast i Asien från västvärlden.
29 aug - 2 feb 2025
Dunkers Kulturhus, Helsingborg