Living Structures




Biodigital arkitektur

8 november 2024 - 23 mars 2025

Living Structures

 10 december 2024

Utställningen är den första i en ny serie "Architecture Connecting", som belyser arkitekturens utveckling i en tid av klimatkris och de sociala, kulturella och politiska utmaningar som denna verklighet innebär.

Living Structures, den första utställningen i serien, kommer att ta en närmare titt på arkitektbyråer och arkitekter som använder biologi och biokemi på olika sätt som grund för arkitektur. Den kommer att avslöja hur forskning påverkar arkitekters arbetsmetoder och processer, och särskilt hur tvärvetenskapliga tillvägagångssätt förändrar byggnader och landskap.

Sammantaget kommer utställningarna i den nya serien – som presenteras från 2024 till 2029 – att undersöka hur tvärvetenskapliga möten utvidgar arkitekturområdet och hur vår byggda värld sannolikt kommer att utvecklas. Kommer vi i slutändan att ta farväl av klassiska kategoriska antiteser som "stad/land" och "natur/kultur" och kanske till och med föreställningen att vår planet är unik?

Utställningen presenterar ecoLogicStudio, Atelier LUMA och Jenny Sabin Studio . De arbetar i skärningspunkten mellan algoritmer och natur och använder nya metoder för att tänja på arkitekturens gränser. Medvetna om vår koppling till allt levande och spåra tekniska framsteg, inte minst inom artificiell intelligens, utvecklar studiorna nya metoder för att granska frågor om hållbar arkitektur och klimatproblem.

Ada (2028-2029)
Jenny Sabin Studio, Foto från projektet Ada (2028-2029), Jenny Sabin Studio i samarbete med Microsoft Research.. Foto: John Brecher och Jake Knapp för Microsoft.

 

"En måste-se-utforskning av hållbart boende och arkitektonisk innovation och övertygande introduktion till Architecture Connecting-serien, som kommer att fortsätta att utmana och utöka arkitektoniska gränser fram till 2029." / Hube Magazine

 
ecoLogic Studio, HORTUS XL Astaxanthin.g, 2020  Foto: © NAARO

 

EcologicStudio, grundat av Marco Poletto och Claudia Pasquero, är en designstudio i London som arbetar med biodigital arkitektur. Med fokus på klimat och kolneutralitet forskar de bland annat om hur fotosyntes kan införlivas i arkitektur samt hur biologiska mekanismer kan 'omprogrammera' vårt sätt att utforma framtidens arkitektur och stadsplanering.

Atelier LUMA är designforskningsprogrammet för LUMA Arles, ett tvärvetenskapligt kreativt campus baserat i Arles, Frankrike. Det har varit baserat i Parc des Ateliers i Arles sedan 2017 och är djupt kopplat till dess geografiska och kulturella miljö. Atelier LUMA har arbetat med bioregional design och arkitektur. Baserat i Arles har de byggt sin egen studio genom att kartlägga och identifiera de lokala resurserna i den unika bioregionen Camargue. Härifrån uppfinner de nya material, design och byggkomponenter från en rad lokala resurser som solrosor, ris, ostron, ull och havssalt.

Jenny Sabin är arkitekt och forskare och leder sin egen studio samt en fakultet som bär hennes namn vid Cornell University, New York. Hennes arbete ligger i gränslandet mellan arkitektur och vetenskap. Här hjälper teori och kunskap från biologi och matematik till att utveckla nya digitala verktyg, material och arkitektoniska strukturer som fungerar i samspel med människor och natur.

Utställningsserien 'Architecture Connecting' stöds av den filantropiska föreningen Realdania

 

Saltpanelsskörd i Les Salins de Giraud
Studio LUMA, Saltpanelsskörd i Les Salins de Giraud, 2017-2021, Foto: © Adrian Deweerdt

 

Hitta hit

Fler utställningar på LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART

Fler utställningar

POSTIS

En sprillans ny lekutställning för våra yngsta besökare.

 19 okt - 31 jan 2026

Postmuseum, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten