Utställningen är avslutad! 23 mars 2024 - 1 september 2024
Monica Sjöö var under hela sitt liv kontroversiell. I råa och djärva bilder förespråkade hon tidigt kvinnors rätt till sexuellt självbestämmande och abort. Hennes politiska medvetenhet formades redan i ungdomen av Vietnamdemonstrationerna, anarkiströrelsen och den oberoende konstscenen i Stockholm. Erfarenheter som lade grunden för Sjöös livaktiga tillvaro som konstnär och aktivist i Storbritannien, där hon kom att leva större delen av sitt liv och där hon blev en centralfigur inom den brittiska kvinnorörelsen.
”Den stora kosmiska modern” är den första retrospektiva museiutställningen med Monica Sjöös livsverk. Utställningen tar sin utgångspunkt i Sjöös hela praktik och rymmer ett femtiotal verk – från storskaliga målningar till politiska affischer, banderoller, teckningar och material ur konstnärens omfattande arkiv.
1 ) Monica Sjöö, Women Need Not Always Keep Their Mouths Shut & Their Wombs Open, 1968.
2) Monica Sjöö, House-Wives, 1973 © The Estate of Monica Sjöö. Foto: Albin Dahlström/ Moderna Museet
Från Härnösand till Bristol
Monica Sjöö föddes i Härnösand 1938 men kom att leva större delen av sitt vuxna liv i Bristol. Under mitten av 1960-talet kom Sjöö i kontakt med konstnären Siri Derkert (1888–1973) som blev en viktig förebild. Derkerts engagemang i kvinnorörelsen och hennes arbete med tidiga miljöaktivister som Elin Wägner och Rachel Carson stärkte Sjöös övertygelser och ledde henne till ekofeminismen.
I Storbritannien blev Monica Sjöö en aktiv förespråkare för kvinnofrågor och organiserade flera politiska kampanjer och aktionsgrupper. Hennes manifest ”Towards a Revolutionary Feminist Art” (1971) och kollektivt organiserade utställningar med kvinnliga konstnärer lade grunden till den brittiska feministiska konsten och bidrog till utvecklingen av den internationella kvinnorörelsen vid samma tid.
God Giving Birth – en feministisk ikon
Monica Sjöös målning ”God Giving Birth” (1968) är i dag är en feministisk ikon. Men vid tiden ansågs den både hädisk och obscen, och plockades gång på gång ned från de utställningar där den visades. Trots att 1970-talet kunde uppfattas som kvinnofrigörelsens årtionde klarade sig Sjöö precis undan åtal för målningen när den ställdes ut i England 1973.
Censuråtgärderna stärkte Sjöös övertygelse om vikten av att skildra kvinnliga erfarenheter i sin konst. Den abstrakta konsten avfärdade hon som ett västerländskt, manligt privilegium. Hon frågade sig: ”Hur kan vi kommunicera kvinnors styrka, kamp, väg ur förtrycket, blod, barnafödsel och sexualitet i ränder och trianglar?”.
LÄS MER OM UTSTÄLLNINGEN OCH MONICA SJÖÖ >>
”Om det absurda drama som också är livet” är en grupputställning som bjuder in besökaren att närma sig det farsartade...
26 okt - 23 feb 2025
Moderna Museet Malmö, Malmö