TRUE CRIME

True Crime

17 november 2023 - 17 november 2024

TRUE CRIME

 23 april 2024

True Crime är Spritmuseums utställning om förbudstidens största smugglare, langare och andra spritmarodörer.

Utställningen True Crime berättar om Sverige på 1920- och 1930-talet. En period då lönnbränning, smuggling och langning av sprit sågs som ett av de största samhällsproblemen.

Genomgripande restriktioner från statens sida gjorde det svårare att komma över det samhällshotande brännvinet, men öppnade samtidigt upp för en illegal marknad där svartspriten sköljde in över landet. För ju fler restriktioner, desto mer laddad och åtråvärd blev spriten.

Vi rör oss genom mörka hamnar och smala gränder, skumma läkarmottagningar, sjaskiga syltor och illegala nattklubbar, där vi möter våghalsiga smugglare, förslagna langare, listiga lönnbrännare, korrupta läkare och trixiga festarrangörer.

True Crime lyfter fram olika brottsfall och brottslingar, som till exempel lönnbrännaren “Storkevan” vars dundercentral exploderade på Västerlånggatan i Stockholm, hästhandlaren Ivar Severin Jansson som langade sprit ur magplunta med kran på Norrlandsgatan och storsmugglaren Karl Georg Malmberg som installerade en dimmaskin på sitt fartyg för att med dimridåer villa bort tullen.

Hitta hit

Fler utställningar på Spritmuseum

Fler utställningar

Truls Mårtensson

keramik

 21 sep - 13 okt 2024

Väsby Konsthall, Upplands Väsby

Fler Gallerier/Museer i närheten