Catja Tonberg

Teckningsstipendiat 2024

7 september 2024 - 6 oktober 2024

Catja Tonberg

 24 maj 2024

Catja Tonbergs projekt Queering the Flora består av stora naturtrogna teckningar av växter, ritade med kol som täcker väggarna från golv till tak. Även om Catja älskar att teckna med kol så har hon inget givet medium som hon alltid arbetar med. – Mina arbeten utgår mer från en idé eller ett koncept och sedan kommer formen utifrån det. Det kan vara i form av video, installation, ljudverk, textil, eller som i det här projektet - teckning. Jag ser inga begränsningar i material. Projektet bygger inte främst på ett intresse för blommor och växter utan snarare av ett stort intresse för hur makt tar sig uttryck. – Människan har en önskan att indela både växter och människor i olika kategorier, ofta på sätt som egentligen inte säger så mycket om den faktiska individen. Detta är utgångspunkten för mitt verk. Jag älskar att vara i naturen och får mycket energi från växter av alla sorter i min vardag, så absolut har jag ett intresse av dem även om det kanske inte har varit den initiala drivkraften för mitt projekt. (Text från Göteborgs universitets hemsida) Om Bror Hjorthstipendiet för unga tecknare Stipendiet instiftades 1992 och var till en början årligt, men delas sedan 2012 ut vartannat år till en elev på någon av landets fem konsthögskolor. Två kandidater nomineras av vardera skolas lärare. Stipendiaten utses av en jury bestående av en representant från Bror Hjorthföreningen, en från Bror Hjorths Hus, samt en konstnär. Stipendiesumman är 25.000 kr. Stipendiaten ges också möjlighet att ställa ut på Bror Hjorths Hus.

Service

  • Kafé

Hitta hit

Fler utställningar på Bror Hjorths Hus

Fler utställningar

CUT THE CAKE, ARVIDA BYSTRÖM

CUT THE CAKE utgör Arvida Byströms första stora soloutställning på en svensk institution och utställningen utforskar...

 4 apr - 4 aug 2024

Dunkers Kulturhus, Helsingborg

We Are Seediq

"We Are Seediq" är en utställning som skapats i samarbete med urfolket seediq i Taiwan. Seediq betyder människa och ä...

 22 apr - 12 jan 2025

Etnografiska museet, Stockholm

Fler Gallerier/Museer i närheten