Meta Isæus-Berlin, Hanna Ljungh

Gränsen mellan det drömda och det upplevda suddas ut och berör själen på djupet

Utställningen är avslutad! 1 augusti 2024 - 31 augusti 2024

Meta Isæus-Berlin, Hanna Ljungh

 11 maj 2024

Meta Isæus-Berlin, Vakenbilder & Hanna Ljungh, Lullaby- I augusti visar vi två separata utställningar. Meta Isæus-Berlin rör sig i de eteriska övre luftlagren medan Hanna Ljungh är djupt förankrad i jorden, berget och intresserar sig för den vetenskapliga sfären.


Meta Isaeus-Berlin, ateljebild. Foto: Ida Borg

Meta Isæus-Berlin
Vakenbilder

I soloutställningen Vakenbilder återkommer Meta Isæus-Berlin till 
ett av sina favoritteman: gränslandet mellan fantasi och verklighet. Genom nio målningar, två skulpturer i brons samt installationen Kärleksdrycken fångar Meta det där lätt surrealistiska tillståndet som existerar mellan den inre och yttre världen. 
 
I målningarna Vakenbilder vill Meta gestalta den underliga sinnesstämningen som uppstår när man ligger vaken på natten och ser olika bilder framför sig. Som i Safety zone där en engelsk bulldogg tittar rakt mot betraktaren med ett sorgset sfinxlikt uttryck omgiven av en tuggummirosa matta samt små rökpuffar från en smaragdgrön kamin. I målningen Flora har Meta även lyft in ett fragment från Botticellis Venusmotiv.  
 
-Målningen Flora är baserad på en av gracerna i Botticellis målning Venus ingår i temat, det vill säga hur man blandar in konsten i sina vanliga tankar och att allting går in i vartannat. Jag älskade verkligen att måla Floras hår och är väldigt förtjust i just den där nyansen av kopparaktig kastanj. 
 
Installationen Kärleksdrycken, består av ett vinglas fyllt med en röd dryck balanserades på kanten till en bordskiva som har 4 m långa ben, och har hissats upp till taket, speglar konstnärens enorma intresse för opera. 
 
- Just kärleksdrycken finns ju med i flera operor och är egentligen en vanlig metafor för att en karaktär tillåts att agera utan att ha någon skuld i vad som händer. Det är en igångsättare.
 
Meta Isæus-Berlin visar även två bronser Förlåt, i form av en vit bullterrier, samt haren Jag förstår vad du menar . De är gjutna på Bergmans i Stockholm, vilka Meta har samarbetat med genom hela sin karriär.
 
- Jag tar en rätt stor klump och sedan skär jag fram skulpturen. Just nu var jag intresserad av att modellera upp på ett klassiskt vis, som Rodin, så att man även ser handen. Efter det att leran har torkat gör Bergmans en silikonavgjutning. Nästa steg är en förlaga i vax, som jag får titta på och se att den är lik originalet. Slutligen så gjuter de i brons och patinerar den, det vill säga bränner in färg texten hämtad  från en intervju mellan Malin Ebbing och Meta Isæus-Berlin våren 2024

Meta Isæus -Berlins CV är långt och innehållsrikt. Hon är född 1963, har examen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, suttit i Moderna Museets styrelse, finns i samlingar på Dunkers i Helsingborg, Moderna Museet i Stockholm, Magasin III , Malmö Konstmuseum, Uppsala Konstmuseum, Kiasma Helsingfors och hennes målningar finns i många privata samlingar. Representerade Sverige på Venedig Biennalen 1997, stor utställning på Dunkers Helsingborg 2003 , Hongkong 2012, Australien 1999, Sydafrika 1995 och sedan på många andra museum, konsthallar och gallerier i Sverige och Europa. 2019 hade hon en stor separatutställning på Waldemarsudde med ”Nattlogi”. I höst  2024 öppnar en stor retrospektiv utställning i Vasa; Museum Kuntsi, Finland.

 


Meta Isaeus-Berlin, ateljébild. Foto: Galleri Arnstedt

Hanna Ljungh
Lullaby

"I will save you, I will heal you, I will send you away and keep you safe, I will tuck you in and say good night, leave you to rest under stone, under glass, under metal.
I will offer you to drink from the fountain of life, soothe you, calm you, give rest to your restless bones".
 
Hanna Ljunghs skulpturala verk berör ofta det som finns under ytan. I sitt arbete med olika material alla sprungna ur mark och berg visar Ljungh på sambanden mellan det som är oss och det som formar oss. I utställningen Lullaby… väver Hanna Ljungh ihop nya och befintliga skulpturala verk i glas, sten och metall till en vaggvisa som talar om skörhet, omsorg och fortlevnad.
 
I skulpturerna av stenmaterial, Lithic Rest: Vessel/Shelter, ser vi marmorblock fastnaglade i varandra med stålstänger. Skulpturerna är stabila som berg med ett skyddande tak och tycks konstruerade ur drömmen om en säker plats. Verken rämnar samtidigt under sin egen föresats och framstår som hotfulla och begränsande.
 
I installationen The Health Spring: DIY Petalite Lithium Generator – Erosion Sculpture undersöker Hanna Ljungh mineralet Petalit och dess laddning som litiumbärare, hälsomineral, medicin och geopolitisk naturresurs. Ljungh utgår från det faktum att litiumfyndigheter tycks sammanfalla geografiskt med det som en gång i tiden var heliga källor och som senare gick över till att kallas hälsokällor. Besökare erbjuds att dricka av det eventuellt litiumberikade vattnet.
 
Fragmented Windows är titeln på den triptyk av blyinfattade munblåsta glas Ljungh presenterar i utställningen. Glasen utgår från äldre fönster där konstnären tar spjärn mot fönstrens ursprungliga rektangel och låter formen finnas kvar i fragment som blir till nya former. Det färgade glasens ljusspel på väggen bakom blir till en hägring eller en projektion av det som varit eller kanske det som är precis bara nu. 

Hanna Ljungh (b. 1974) arbetar med film, fotografi, skulptur och installation. Hon bor och arbetar i Stockholm. Ljungh har studerat vid Parsons School of Design, New York och Konstfack, Stockholm. Tidigare har hon visat sin verk på: Kunsthall Trondheim; Kristianstads Konsthall; Studio Hippolyte and HIAP, Helsinki; The Swedish Cultural Institute, Paris; Kumho Museum of Art, Seoul; Moderna Museet, Malmö; Fondazione Pini, Milano. 

Hitta hit

Fler utställningar på Galleri Arnstedt Östra Karup

Fler utställningar

Vilija Vitkute

– The memory of water

Vilija Vitkuté är en bildkonstnär från Litauen, för närvarande bosatt i Sverige. Nu aktuell med ny utställning på Abe...

 10 okt - 25 jan 2025

Abecita Popkonst..., Borås

Fler Gallerier/Museer i närheten