Carl Johan De Geer

- ÄLG

17 augusti 2024 - 8 september 2024

Carl Johan De Geer

 06 juni 2024

För första gången sedan 1993 visas Carl Johan De Geer i en separatutställning i Göteborg. Nu har vi har glädjen att presentera Carl Johan De Geers utställning ÄLG.

Carl Johan De Geer är en levande legend. 86 år nu. Men pigg, spänstig och energisk. Han kan inte gå på en gata i Stockholm utan att någon kommer fram och vill prata om tv-serien Tårtan eller något annat äldre verk, till exempel Skända flaggan.

Hans textildesign har kommit i ropet igen. Han samarbetar just nu med Rodebjer, Dedicated och Frösö Handtryck. Modern Art AB i Gustavsberg sköter tillverkning av hans mattor, filtar och porslin. Bokförlaget Kaunitz-Olsson ger i höst ut hans 28:e bok, Den perforerade epoken, samt Älgmanackan för 2025.

Medan hans stora utställning Släkten och slavarna pågår på Stadsmuseet i Stockholm, cyklar han dagligen halvmilen till sin atelje i Årstaberg. Där målar han pastischer på verk av de stora nordiska målarna från tiden omkring 1900. Detta med stor arbetsglädje, speciellt när han sätter dit den slutliga poängen, en vemodig älg. En akt av kärlek till konstnärer som Edvard Munch, prins Eugen och August Strindberg.

Den senare uppnådde starka uttryck, men var långt före sin tid. En dåtida recension löd: "Är detta ett nytt sätt att måla en lagårdsdörr, eller har han hängt ut sina smutsiga lakan på tork?" Det var inte roligt. Men Carl Johan De Geer har roligt. Han tycker att humor är en bristvara i samtidskonsten.

"I konst ska det finnas något som skaver" säger De Geer inför den nya utställningen. Och gläds åt att ställa ut i Göteborg.


Carl Johan De Geer, Molnet 

Hitta hit

Fler utställningar på Göteborg Konstförening

Fler utställningar

Fler Gallerier/Museer i närheten